wtorek, 15 maja 2012

Zupa szparagowa z zielonym groszkiem

Oto przepis na prosta zupke szparagowa. Nie musicie do niej miec najlepszej jakosci szparagow. Mozna gotowac ja z czwartej klasy szparagow,tak zwanych odlamkow,ktore sa odpowiednio tansze. Jak juz pisalam uwielbiam szparagi,w kazdej odslonie. To moj podstawowy przepis na zupe szparagowa,choc znam jeszcze kilka innych np. z mleczkiem kokosowym lub szparagowo kartoflana itd.
Bedziecie potrzebowali do tego przepisu fondu szparagowego, do ktorego przepis podalam strone wczesniej.Najlepiej przygotowac go wiecej, przechowywac w lodowce, ale jesli tego nie uczyniliscie, to zeden problem. Potrzebujecie tylko dwudziestu minut i mozecie uzyc skorek ze szparagow przeznaczonych na te zupe. Skladniki: 500g szparagow (moga byc odlamki), lyzka masla, sol, pol lyzki cukru, lyzka maki, 1 litr fondu szparagowego, 200ml smietanki 30%, galka muszkatolowa, 1-2 lyzki soku z cytryny, 3 szparagi, 2 lyzki masla, 150g groszku zielonego mrozonego, natka pietruszki lub trybuli
Obrane szparagi kroje w centymetrowe kawaleczki(pozostawiam osobno trzy szparagi na dodatek do zupy). Smaze w garnku na lyzce masla przez 3 minuty. Dodaje sol, cukier, oraz czubata lyzke maki. Smaze kolejne 2 minutki. Zalewam litrem fondu i gotuje na wolnym ogniu przez 20 minut wielokrotnie mieszajac. Pozostale szparagi obieram i kroje w 1cm kawaleczki. Smaze na maselku przez 4 minuty, a nastepnie dodaje zamrozony groszek. Wszystko proze jeszcze kilka minut i wykladam na talerze do zupy. Zupe przecieram blenderem na kremowo i dodaje smietanke,sol, pieprz,galke muszkatolowa,oraz sok z cytryny. Serwuje z groszkiem i szparagami przyproszona pietruszka, badz trybula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz