środa, 28 marca 2012

Po prostu szparagi

W Niemczech odkrylam jedna z moich wielu kulinarnych milosci: Szparagi!
W tym pieknym kraju nie jestem jedyna osoba, ktora zrywajac kartki z kalendarza, czeka niecierpliwie pierwszych promieni slonca, w nadzieji ze sezon szparagowy zacznie sie wczesniej!
Moglabym sie odzywac tylko szparagami przez te kilka miesiecy! Pod kazdy postacia!
Najlepsze jest to, ze nawet ze sloczka smakuja wybornie.
Uwielbiam je z maselkiem, z sosem Holondese, z makaronem, i...i...i...
Mam nadzieje, ze moge wam kilka przepisow przyblizyc. Zaczne od najprostszego:
Szparagi z maselkiem.
Obieranie szparagow wymaga troche wprawy, ale nie jest trudne. Ja kupilam specjalna obieraczke do szparagow, ale mozna tez obierac je zwykla obieraczka do kartofli.
Jesli musimy przechowywac szparagi, to nie za dlugo, w lodowce i najlepiej zawinac je w wilgotna sciereczke, aby dluzej pozostaly swieze.
Kupujac szparagi uwazamy na to, by byly swieze, najlepiej kupowac od rolnikow.
Swieze szparagi sa jasniutkie, nie maja plam i "piszcza" kiedy pocieramy je w dloniach o siebie, a przelamany szparag powinien wydzielac soki. Jesli jest suchy, to jest juz stary i nadaje sie ewentualnie tylko na zupe.
Obieramy je trzymajac za "glowke" i opierajac na nadgarstkach scieramy skorke ze szparagow od polowy do miejesca w ktorym byly wyciete. Koncowki odcinamy.
Ja gotuje szparagi w duzym garnku z woda. Sa specjalne podluzne garnki do szparagow: dlugie i waskie i wygladaja troche jak melonik i sa oczywiscie super i chcialabym taki, ale sa czasem drogie szczegolnie te na kuchenke indukcyjna. Moje tez sie jedak nadaja...
Do wody wsypuje sol, cukier i sok z cytryny (optymalnie jest jesli mam akurat cytrynke, to wrzucam tez kilka plasterkow) oraz TAJEMNICA-bulke lub chleb z poprzedniego dnia, ktora odbiera szparagom goszki smak.



Gotuje tak 10 do 12 minut. Gdy sa gotowe wyjmuje na talerz i serwuje z sosem lub poprostu z maselkiem.


Moje tzatziki a´la tzatziki

Tzatziki, wbrew pozorom, nie sa latwym daniem. Pewnie myslicie "nic prostrzego", ale to mylne!!! Ja rowniez bylam prekonana, ze to bulka z maslem. A kiedy przygotowalam swoje pierwsze tzatziki grecy mnie wysmiali. Tzatziki powinny byc tak geste, ze ulozone na talezu, powinny sie go "trzymac". Moje byly plynne-delkatnie mowiac. Najlepsze tzatzki sa przygotowane z greckiego jogurtu, ktory nalezy przez kilka godzin odsaczac w bawelnianej serwecie.
Niestety czesto zdaza sie, ze nie mamy czasu na takie zabawy i trzeba nagle, spontanicznie przygotowac dobre tzatziki do grila!
Nie bylabym soba gdybym i tu nie znalazla wyjscia, gdzie mozna troche "oszukiwac"!


Skladniki:

kubeczek jogurtu greckiego
pol opakowania serka Buko lub Philadelphia
maly ogorek
sol i pieprz
zabek czosnku
oliwa z oliwek

Najpierw scieram umytego ogorka na tarce, a nastepnie osaczam na sitku lub na bawelnianej serwecie. W tym czasie mieszam jogurt z serkiem i dodaje ogorka.
Przyprawiam sola i pieprzem, oraz czosnkiem wycisnietym przez preske.
Dodaje lyzke oliwy z oliwek i gotowe.

Niegrecka salatka

To jedna z najlepszych salatek jakie robie do obiadu. Wbrew pozorom to nie jest salatka grecka nawet, jesli od czasu do czasu dodam serek feta.
Denerwuje mnie, kiedy widze przepisy na tzw.greckie wiejskie salatki, w ktorych jest tez salata. W greckiej salatce nigdy nie znajdziesz lisci salaty! Pomidor, ogorek,cebulka,ser feta,oliwki i papryka. Salatka, ktora zawiera liscie salaty (tak jak ta) nie jest salatka grecka.

Skladniki:

3 dojrzale pomidory
pol zielonego ogorka
garsc czarnych oliwek
kilka lisci salaty
czerwona cebula
(mozna dodac tez papryke i ser feta)
oliwa z oliwek
ocet cytrynowy
sok z cytryny
sol i pieprz
oregano suszone


Warzywa myje i kroje w kosteczke. Ogorka mozna obierac, ale ja w sezonie kroje go ze skorka. Wtedy kupuje ogorki BIO. Salate palcami szarpie na drobne listeczki, dodaje oliwki i pokrojona w piorka cebulke. Wszystko mieszam razem sole, pieprze, i oproszam oregano. Mieszam i dodaje olej, ocet i sok z cytryny. Gotowe!

Wiosna wreszcie wiosna kochana!!!!

Wreszcie przyszla. Jeden z najbardziej wyczekiwanych gosci po zimie! Ja jestem w nieprzerwanym stanie upojenia. Chodze jak pijana, albo lepiej, a kazdy rozowy platek na drzewie lub zielona galazka wprowadza mnie w jeszcze wieksza euforie. C. musi miec do mnie anielska cierpliwosc szczegolnie, gdy prowadzi auto, gdyz ja ciagle doprowadzam go do ataku serca: "och popatrz jak cudnie!!!" "ach niesamowite!!!"
To odkrylam podczas wiosennych spacerow w Kolonii. Oto jak Louis Vuitton dekoruje swoje boskie wystawy na wiosne: