wtorek, 30 października 2012

Happy Halloween- zupa z dyni

Po długiej nieobecności powracam... Niestety,teraz moje wpisy będą rzadsze, ponieważ ze względu na studia nie mam juz tyle wolnego czasu, jednak będę nadal umieszczać przepisy na pyszności.
Dziś cudowna zupa z dyni. Długo szukałam dobrego przepisu i wreszcie go znalazłam w książce kucharskiej, którą sprezentowała mi moja kochana Ciocia Ela i Wujek Janusz ( skąd oni wiedzieli czym sprawić mi najwieksza radość...?)
Jest to książka o kuchni polskiej z wypróbowanymi przepisami pań domu:)
Dziś postanowiłam wypróbować przepis na zupkę krem z dyni ( która "chodzi" za mną juz od tygodnia ) i.... Rewelka!!! Polecam!!!!

Składniki:
1 kg dyni
0,5l mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
0,5 l bulionu
sól
pieprz
szczypta cyrry
szczypta gałki muszkatałowej
dwa ziarna ziela angielskiego

Najpierw odbieram dynie ze skórki i kroje w kosteczke (ok 1 cm). Następnie gotuje w mleku przez około 25min do miekkości.
Osobno rumienię na masełku drobno pokrojoną cebulkę ( o obieraniu qwspominać chyba nie muszę) oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Dodaje do ugotowanej dyni i ostudzoną miksuję blenderem. Następnie wlewam bulion i wszystko razem zagotowuję, powoli mieszając.
Potem przyprawiam i gotowe!
Zupę podaje z kleksem kremowej śmietanki, bądź maggi, z grzankami albo z migdałowymi płatkami wcześniej zarumienionymi na patelni ( bez oleju!!!)