poniedziałek, 26 grudnia 2011

Moja swiateczna pieczen


W tym roku na Boze Narodzenie przygotowalam swiateczna pieczen. Niestety posiadam tylko jedno jej zdjecie i to przed  pieczeniem, gdyz zapomnialam sfotografowac ja przed podaniem i zanim sie zorientowalam nie bylo juz co fotografowac! Byla przepyszna!!!

Skladniki:

ok.1200 g rolady wieprzowej
peczek wloszczyzny ( marchew, seler, por, natka pietruszki )
peczek swiezego rozmarynu
sol
pieprz
papryka slodka
tymianek suszony
2 lyzki octu
2 lyzki oleju
ok. 6-7 cienkiech plasterkow bekonu
sos do pieczeni

Miesko opruszylam przyprawami i wlozylam do brytfanny razem z umytymi i pokrojonymi na kawalki warzywami. Kuchennym pedzelkiem nanioslam na rolade mieszanke octu z olejem. Nastepnie pieklam przez  pierwsze pol godziny w piekarniku nagrzanym na 250 stopni. Po tym czasie wyjelam na krotko aby obrocic pieczen na druga strone i zmniejszylam temperature na 140 stopni. Co godzine obracalam mieso. Pieklam przez piec godzin. Na ostatnie 2 i pol godziny oblozylam mieso plastrami bekonu, aby bylo bardziej soczyste i aromatyczne. Po 5 godzinach wyjelam mieso zpiearnika i odstawilam na 5 minut, aby " odpoczelo". W tym czasie usunelam rozmaryn i warzywa i przygotowalam sos do pieczeni. Podalam z sosem i puree z kartofli.

P.S. Ciasteczka

Jak mijaja wam swieta? Mnie przepysznie!!! Moja kochana siostra przeczytawszy moj post o ciastkach wyslala mi zdjecie swojej tegorocznej choinki. Niektore rzeczy nigdy sie nie zmieniaja...tradycji stalo sie zadosc! Oto choineczka w pokoju A. :


Jeszcze raz zycze wszystkim Wesolych Swiat a w szczegolnosci A. !