wtorek, 15 maja 2012

Sznycle w sosie pieczarkowym z ryzem i groszkem z marchewka

Skladniki:(2osoby) torebka ryzu, sol, 2 sznycle, jajko, pieprz, papryka, maka, bulka tarta, szczypta suszonego estragonu, puszka marchewki z groszkiem bonduelle, pol kubeczka smietanki, 8 pieczarek, cebulka, pol szklanki bulionu, lyzka masla, maka ziemniaczana.
Sznycle ubijam tluczkiem na cienkie plastry.Obtaczam najpierw w rozbeltanym jajku z pieprzem i papryka. Nastepnie obtaczam w mieszance bulki tartej z maka i estragonem.Smaze sznycle na zloty kolor po obu stronach.Nastepnie przekladam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut.W tym czasie gotuje ryz i przygotowuje sos.Do tego celu rozpuszczam maselko na patelni po sznyclach.Na masle podsmazam umyte i pokrojone w plastry pieczarki z piorkami cebulki.Dodaje make ziemniaczana,az sie zarumieni i zalewam bulionem.Dodaje smietanke i przyprawiam do smaku przyprawami.Marchewke z groszkiem przesypuje razem z zalewa do garnka i podgrzewam chwile. Gdy wszystko jest juz gotowe serwuje dekoracyjnie przybierajac talerze natka pietruszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz