wtorek, 15 maja 2012
Sznycle w sosie pieczarkowym z ryzem i groszkem z marchewka
Skladniki:(2osoby)
torebka ryzu,
sol,
2 sznycle,
jajko,
pieprz, papryka,
maka,
bulka tarta,
szczypta suszonego estragonu,
puszka marchewki z groszkiem bonduelle,
pol kubeczka smietanki,
8 pieczarek,
cebulka,
pol szklanki bulionu,
lyzka masla,
maka ziemniaczana.
Sznycle ubijam tluczkiem na cienkie plastry.Obtaczam najpierw w rozbeltanym jajku z pieprzem i papryka. Nastepnie obtaczam w mieszance bulki tartej z maka i estragonem.Smaze sznycle na zloty kolor po obu stronach.Nastepnie przekladam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut.W tym czasie gotuje ryz i przygotowuje sos.Do tego celu rozpuszczam maselko na patelni po sznyclach.Na masle podsmazam umyte i pokrojone w plastry pieczarki z piorkami cebulki.Dodaje make ziemniaczana,az sie zarumieni i zalewam bulionem.Dodaje smietanke i przyprawiam do smaku przyprawami.Marchewke z groszkiem przesypuje razem z zalewa do garnka i podgrzewam chwile.
Gdy wszystko jest juz gotowe serwuje dekoracyjnie przybierajac talerze natka pietruszka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz