wtorek, 15 maja 2012

Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana z puree z zielonego groszku

Kolejny przepis ze szparagami.Kto z was lubi zapiekanki reka w gore!Ja uwielbiam! Skladniki: 500g szparagow, lyzka cukru, lyzka soli, sok z cytryny, 5 ziemniakow, 250g miesa mielonego(pol na pol), sol i pieprz, oregano, mala cebulka, lyzka koncentratu pomidorowego, kilka swiezych listkow bazyli, szklanka mleka, lyzka masla, lyzka maki, galka muszkatolowa, jajko, garsc tartego zoltego sera.
Szparagi obieram i gotuje z sola,cukrem,oraz sokiem cytrynowym przez 10 min. Ziemniaki obieram i kroje w plasterki.Gotuje przez dziesiec minut w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowuje mieso.Do tego celu przesmazam na maselku pokrojona w kostke cebulke,z posiekana bazylia. Dodaje mieso mielone i rozdrabniam widelcem podczas smazenia.Sole,pieprze i dodaje szczypte oregano do smaku,jak rowniez koncentrat pomidorowy.Pozostawiam na malym gazie,az mieso zbrazowieje. W tym czasie odcedzam ziemniaki i szparagi.Ukladam w formie zaroodpornej najpierw ziemniaki, potem szparagi i wszystko "przykrywam" miesem mielonym. Maslo rozpuszczam na malym ogniu,dodaje make,a gdy ta lekko sie zarumieni wlewam mleko i mieszam energicznie caly czas,aby sos sie nie przypalil.Dodaje sol i pieprz oraz galke muszkatolowa.Wlewam rozbeltane widelcem jajko i wszystko delikatnie mieszam.Wylewam sos na zapiekanke i posypuje zoltym serem. Zapiekam w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni.Puree z groszku robie z mrozonego groszku: Blanszuje przez 3 minuty mrozony groszek we wrzatku, a nastepnie ucieram go blenderem z sokiem z cytryny,sola,pieprzem,polowa zabku czosnku i odrobina oleju. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz