czwartek, 3 października 2013

Owsianka bananowa!


Kolejny koszmar mojego dzieciństwa a mianowicie owsianka! Trauma! Nie zapomnę pan w przedszkolu na sile zmuszajacych do jedzenia szarawej podejrzanie pachnacej papki. Ble!
A teraz jem ją bardzo chętnie tyle że w smaczniejszej wersji z owocami albo prażonymi ziarnami.
Owsianka jest bardzo dobra na śniadanie gdyż zawiera zdrowe węglowodany, które sycą na wiele godzin co zapobiega atakom głodu, a oprócz tego wapń i magnez dobry dla naszych szarych komórek.Banan zawiera cukry proste i syci na długo dzięki czemu jest polecany osobom aktywnym.
Składniki 
Banan
Szklanka mleka
2-3 łyżki płatków owsianych 
Łyżka sezamu (ewentualnie siemienia lnianego)
Łyżka miodu
Cynamon
Najpierw prażę sezam na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!!!)
Nastepnie pół pokrojonego banana dodaje do mleka w garnku i podgrzewając rozmiazdzam banana widelcem. Dodaje miód i gdy mleko jest już gorące dodaje płatki i sezam. Zestawiam z kuchenki i pozostawiam na piec minut. Podaje z pozostałą połówką banana pokrojonego w plasterki i szczyptą cynamonu.