wtorek, 15 maja 2012

Zapiekanka szparagowo-makaronowa

Moja pyszna zapiekaneczka z makaronem! Skladniki: dwie garsci makaronu (np.penne), 300g szparagow, kilka plastrow szynki, 1 czerwona papryka, dwie lyzki masla, lyzka maki, dwie lyzki soku z cytryny, trzy czwarte szklanki mleka, zolty ser. Szparagi obieram i kroje na 5 cm sztuki.Gotuje w wodzie z cukrem i sola,oraz sokiem z cytryny.Makaron gotuje przez piec minut.Przekladam do formy zaroodpornej.Szynke i papryke kroje w kosteczke i wmieszam do pozostalych skladnikow w formie. Maslo rozpuszczam w garnku,dodaje make.Gdy sie lekko zarumieni dodeje mleko i sok z cytryny,mieszam.Wylewam na zapiekanke i przysypuje zoltym serem.Zapiekam przez 20 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz