wtorek, 1 października 2013

Pierś z kurczaka w sosie Philadelphia z pomidorową nutą

To właściwie jest danie letnie ale podane z "kopytkami " domowej roboty można je śmiało przyrzadzic jesienią. Wcześniej raczej mało gotowałam z serkami Philadelphia, ale coraz częściej wypróbowuje takie przepisy. I oto jeden z nich bardzo prosty przepis na cztery porcję, czas przygotowania to niecałe 20 minut, plus 25 minut pieczenia (ale te część przejmuje za nas piekarnia:-)

Składniki:
1 cebulka (okrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (wyciągnięte)
2 łyżeczki  oliwy
400 g pomidorów z puszki (w kosteczke )
175 g serka Philadelphia z ziołami
kilka posiekanych listkow bazylii
4 piersi z kurczaka

Piekarnik  nagrzac do temperatury 170 stopni. Cebulę i czosnek podsmazyc na oleju. Dodać pomidory, przyprawic  solą i pieprzem i gotować 10 min. Pod koniec dodać serek  Philadelphia i mieszać aż się rozpusci. Dodać bazylie.
Piersi z kurczaka podsmazyc na złoty kolor z obu stron a następnie przełożywszy do żaroodpornego naczynia, polać sosem pomidorowym i zapiekać  w piekarniku  przez 25 minut. Podawać można zarówno z makaronem, jak kopytkami, bądź ziemniakami.
Smacznego !!!