środa, 9 listopada 2011

Kurczak pod pierzynka

Dzis mialam ochote na kurczaka i postanowilam wyprobowac przepis, ktory widzialam juz tysiace razy w programach kulinarnych i rowniez zrobila go moja ukochana Nigella Lawson. Potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu i nalezy do potraw "samowystarczanych" co oznacza ze nie potrzeba do nich zadnych dodatkow typu kartofelki czy ryz...jedyne co mozna jeszcze zrobic to jakas lekka salatka. Dlaczego? Poniewaz Kurczak jest zapiekany pod ciastem francuskim i to wlasnie dostarcza mam wystarczajaco weglowodanow:)

Skladniki:
60g bekonu
1 lyzka oleju czosnkowego
6-7 srednich pieczarek(mozna dodac pokrojona marchewke lub groszek)
3 piersi z kurczaka pokrojone w kostke
2,5 lyzki maki
1 lyzeczka tymianku
2 lyzki masla
szklanka wrzacej wody
1 lyzka koncentratu z kuczaka (jesli nie macie mozna dodac pol kostki bulionowej)
sol i pieprz
opakowanie ciasta francuskiego

Potrzebne beda zaroodporne salaterki

Pokrojony w kostke boczek smazymy na oleju czosnkowym dodajemy pokrojone pieczarki(jak rowniez inne wazywa) i smazymy razem. W tym czasie pokrojonego kurczaka wkladamy do foliowej torebki sopozywczej i wsypujemy make i tymianek. Potrzasamy zamknieta torebka, aby kurczak obtoczyl sie w mace.
Do garnka z  pieczarkami i boczkiem dodajemy najpierw maslo, a gdy sie rozpusci kuczaka z maka i mieszamy. Zalewamy szklanka wrzatku (uwaga! moze przy wrzeniu poparzyc i nas:)i dodajemy koncentrat drobiowy.
Pozostawiamy na wolnym ogniu 5 minutek.W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka przekladamy do zaroodpornych miseczek.
Ciasto francuskie rozwijamy i odcinamy paski ok 1 cm.Nawilzamy woda brzegi naczyn i naklejamy na brzeg paski dobrze dociskajac by sie przykleily. Nastepnie wycinamy z ciasta taka ilosc aby przykryc wierzch naczynia. Kladzeny na oklejony brzeg naczynia i dociskamy wszystko widelcem, aby sie dobrze dokleilo. Nakluwamy kilka razy widecem ciasto i wkladamy do piekarnika na okolo 20 min.
Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu nie zajmuje duzo czasu i jest wspaniala na zimowe wieczory we dwoje ale rowniez dla gosci. Polecam serdecznie K.