czwartek, 19 stycznia 2012

Ciasto znikajace :)

Ten przepis mam z ksiazki Agnieszki Maciag pt. Smak Zycia. To tzw plesniak ale nazwa Agnieszki bardziej mi sie podoba i lepiej do niego pasuje. Wyprobowalam i ciasto zniklo w przeciagu kilku godzin!

Skladniki:

Kruche casto

300 g maki pszennej
300 g maki krupczatki
0,5 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 zoltka (bialka zachowac)
250 g masla

Piana

4 bialka jajek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej

Kruszonka

0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
0,5 kostki masla

szczypta cynamonu

Nadzienie.

Konfitura sliwkowa ( albo inna )
sok cytrynowy
skorka starta z cytryny


Make przesiac i wymieszac z cukrem i proszkiem. Wbic cale jajko i zoltka, oraz schlodzone maslo. Wszystko posiekac nozem. Szybko wyrobic zimnymi rekoma i chlodzic w lodowce ok. pol godziny. Rozwalkowac na wytluszczona blache na ok 2-3 cm i piec w temp.190 stopni. az sie ozloci.Kruszonke wyrobic tez rekoma ( bez cynamonu ) i schlodzic w lodowce.
Schlodzic ciasto i wysmarowac konfitura zmieszana ze skorka i sokiem z cytryny.
Potem ubic bialka na sztywno. Dodac cukier , a potem make ziemniaczana i miksowac na glatka mase. Wylozyc na marmolade na ciasto. Nastepnie pokruszyc kruszonke i piec znowu az bialka sie zetna a kruszonka zarumieni! Calosc posypc cynamonem !

Dziekuje pani Agnieszce za ten przepis w jej wspanialej ksiazce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz