Ten przepis mam z ksiazki Agnieszki Maciag pt. Smak Zycia. To tzw plesniak ale nazwa Agnieszki bardziej mi sie podoba i lepiej do niego pasuje. Wyprobowalam i ciasto zniklo w przeciagu kilku godzin!
Skladniki:
Kruche casto
300 g maki pszennej
300 g maki krupczatki
0,5 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 zoltka (bialka zachowac)
250 g masla
Piana
4 bialka jajek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
Kruszonka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
0,5 kostki masla
szczypta cynamonu
Nadzienie.
Konfitura sliwkowa ( albo inna )
sok cytrynowy
skorka starta z cytryny
Make przesiac i wymieszac z cukrem i proszkiem. Wbic cale jajko i zoltka, oraz schlodzone maslo. Wszystko posiekac nozem. Szybko wyrobic zimnymi rekoma i chlodzic w lodowce ok. pol godziny. Rozwalkowac na wytluszczona blache na ok 2-3 cm i piec w temp.190 stopni. az sie ozloci.Kruszonke wyrobic tez rekoma ( bez cynamonu ) i schlodzic w lodowce.
Schlodzic ciasto i wysmarowac konfitura zmieszana ze skorka i sokiem z cytryny.
Potem ubic bialka na sztywno. Dodac cukier , a potem make ziemniaczana i miksowac na glatka mase. Wylozyc na marmolade na ciasto. Nastepnie pokruszyc kruszonke i piec znowu az bialka sie zetna a kruszonka zarumieni! Calosc posypc cynamonem !
Dziekuje pani Agnieszce za ten przepis w jej wspanialej ksiazce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz