poniedziałek, 19 grudnia 2011

Pieczone jabluszka

Sa dni, kiedy w zimowy wieczor mamy ochote na cos przepysznego przy malym nakladzie pracy. Oto przepis na pyszne rajskie jabluszka prosto z piekarnika. Najlepsze w nim jest to, ze mozemy go dopasowywac do nastroju i zmieniac jak nam sie tylko podoba. Mozna nadziewac jabluszka mieszanka z rodzynkami, albo tez uzyc suszonych sliwek albo moreli. Zmieszac je z marmolada albo z pysznym zlotym miodkiem. I w koncu podawac na goraco same lub z pysznym waniliowym sosem. Niech zyje pomyslowosc!!!!


Skladniki :

4 jablka
50 g migdalow ( posiekane obrane )
50 g rodzynek
4 lyzki konfitury (np.morelowej) lub miodu
szczypta cynamonu
" piorka " masla

Myje jablka i wykrawam ogryzki pozostawiajac spod. Wszystkie skladniki mieszam i lyzka nadziewam jablka. Wkladam do natluszczonej brytfanny i na kazde jablko klade " piorko " masla. Pieke w temp. 200 stopni przez 25 minut.





Skladniki na sos waniliowy:

1 lyzka maki kartoflanej
1 zoltko
pol litra mleka
20 g cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego ( mozna dodac miazszu wanilii zamiast cukru waniliowego)

Make, zoltko oraz 2 lyzki mleka mieszamy razem. Reszte mleka zagotowujemy z wanilia ( cukrem waniliowym ) i cukrem. Mieszajac wlewamy mix z maki kartoflanej i krotko zagotowujemy. Gotowe! Podajemy na cieplo lub na zimno do jablek.

Weihnachtsmarkt czesc druga z Bonn

Dzis czesc druga moich podbojow bozonarodzeniowych: