wtorek, 21 sierpnia 2012

Nalesniki z jablkami cukrem i cynamonem

Oczywiscie najlepsze beda z polskich jablek z ogrodu na wsi,ale z braku laku kupilam tu pyszne, czerwone,pachnace rajem jabluszka Gala i postanowilam upiec placki.Sama nie wiem jak je wlasciwie nazywac,czy to nalesniki czy placuszki.Wlasciwie to ani to ani to,gdyz nalesniki sa cienke, a placuszki mniejsze...Jak je zwal tak je zwal...Pyszne!
Skladniki: 1,5 szklanki maki, 1 szklanka maslanki, cwierc szklanki wody, lyzeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, czubata lyzka cukru, szczypta soli, olej do smazenia, 3 obrane i pokrojone w plasterki jablka, cukier i cynamon.
Make przesialam do miski,dodalam lyzke cukru,szczypte soli,proszek do pieczenia,oraz jajko i maslanke oraz wode.Wszystko miksuje na aksamitna, w miare gesta mase. Nastepnie wylewam spore porcje (tak, aby byly w miare grube-uwaga urosna lekko!)na rozgrzany na patelni olej i ukladam na tym plasterki jablek. Gdy lekko sie zarumienia od spodu, odwracam i smaze na drugiej stronie.Nastepnie wykladam na talerz i posypuje cukrem i cynamonem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz