czwartek, 25 lipca 2013

Chleb "Spreewald"

Spreewald jest okolicą  koło Berlina znaną  z ogórków. Oto przepis na wspaniały, przepyszny  chleb że szczypiorkiem i ogórkami.
Składniki:
15g drożdży
300ml ciepłej wody
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej
10g soli (2 lyzeczki )
300g ogórków konserwowych
szczypiorek
100g sera żółtego
100g ziaren sezamu

Mąka do wyrobienia i papier do pieczenia.

Na 2 chlebki (każdy 600g) 45min przygotowanie, 45min wyrastanie ciasta, ok.40min pieczenia.

Najpierw wymieszac drożdże z ciepłą wodą aż się rozpuszczą. Następnie dodać oba rodzaje mąki, a na koniec sól.Wszystko mieszać mikserem (lub ręcznie) przez 10min.(Najpierw 3min powoli a potem max 7 min). Następnie odstawic w ciepłe miejsce na 15min do wyrosniecia .
Ogórki pokroic w kostkę. Szczypiorek posiekac. Ser żółty zatrzeć na tarce. Szczypiorek i ogórki wmieszać ostrożnie w ciasto. Na desce z niewielką ilością mąki odstawic do wyrosniecia na następne 10min.
Ciasto podzielić na połowę i uformować dwa chlebki. Pędzlem nasączyc powierzchnię wodą. Poruszyć serem a następnie sezonem i lekko docisnac  do chlebkow.Pozostawić na kolejne 20 min.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę  do 210. Piec  przez około 35-40min.
Chlebki doskonale smakują z pasztetem i żurawiną, do tego lampka białego wina lub piwa.