wtorek, 6 grudnia 2011

Sernik sniezynka z bialej czekolady

Ten przepis znalazlam kiedys na jednym z blogow i teraz zdarzylo mi sie go wyprobowac. Kilka razy sie do niego zabieralam choc jest calkiem prosty i jakos ciagle cos mi "wyskoczylo" i do pieczenia nie doszlo. Teraz nastapil ten moment w ktorym czas najwyzszy go wyprobowac. Moim wyznacznikiem jakosci sernika sa serniki pieczone przez moja kochana ciocie Ele, ktora jest w tym poprostu mistrzynia! A ten prawie ze dorownuje jej wypiekom:

Składniki na spód:
250 g mąki
200 g masła
125 g jasnego brązowego cukru (dałam mniej)
100 g zmielonych migdałów
1 żółtko

Skladniki wymieszalam razem w misce i schlodzilam przez dwie godzinki w lodowce.
26 centymetrowa forme wylozylam paperem do pieczenia, a nastepnie ciastem pozostawiajac boki o wysokosci 2 cm. Pieklam przykryta papierem do pieczenia w temp. 160 stopni przez 20 minut a nastepnie zdjelam papier i pieklam nastepne 10 minut.

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu śmietankowego (używam zmielonego tłustego twarogu President)
235 g drobnego cukru do wypieków (dałam mniej)
1 laska wanilii (lub cukier waniiowy)
100 ml mleka
500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
5 dużych jajek, osobno białka i żółtka





Ser ubilam z cukrem oraz miazszem z wanili na kremowa mase. Nastepnie dodalam czekolade i mleko. Osobno ubilam bialka na sztywna piane , dodalam do nich zoltka i potem dodalam ubite jajka do masy serowej. Mase wylewam na podpieczony wczesniej spod i pieklam w temp.170 stopni przez 55-60 minut. Studzilam w lekko uchylonym piekarniku a nastepnie schlodzilam przez 3 godzinki w lodowce!

Sernik jest przepyszny! Slodki i cudowny!!! Koniecznie wyprobujcie. Bede sie cieszyc jesli napisecie w komentarzach o tym jak wam sie udaly wyprobowane przepisy lub jesli nie wyprobowaliascie to chociaz co o nich sadzicie. Pozdrawiam K.