wtorek, 25 września 2012

Biała kapusta zasmażana

Pyszna biała kapusta, która robi moja babcia jest niedoscigniona,ale ja ostatnio starałam sie zastepczo ugotować coś podobnego i chociaż brakuje mojej potrawie sporo do oryginału (swoją drogą jak ta babcia to wyczarowywala ze takie pyszne to wyszło?) to i moja kapusta wyszła przepyszna.
Składniki:
główka białej kapusty ok 1-1,2 kg
2 małe cebule
2 kwaskowate jabłka
Sól
Cukier
Łyżka mąki
Ocet winny lub jablkowy ( ok. 1,5 łyżki)
Smalec
Olej do smazenia cebuli
Szklanka wody

Kapustę obrać z zewnętrznych liści,pozbawić grubych żył i poszatkowaną oprószyć solą i odstawić na dziesięć minut. Następnie sparzyć wrzątkiem i odsączyc.
Cebulkę posiekać drobno i przesmażyć, a następnie dodać odsaczoną kapustę i pokrojone w kawałki jablko(obrane).Podlać woda i gotować do miekkości z cukrem i solą oraz octem.
Na smalcu przygotować z mąki zasmazkę i połączyć z kapustą.Zagotowac i gotowe. Smakuje doskonale rownież odgrzewana na drugi dzień.