środa, 14 grudnia 2011

Papucakia ( nadziewana papryka na sposob grecki )

Witam po przerwie. Dawno nie pisalam, a wszystkiemu winny jest pobliski Weihnachtsmarkt (rynek bozonarodzeniowy), a wlasciwie dwa. W poblizu mojego domu znajduje sie wspanialy rynek sredniowieczny, natomiast w Bonn jest klasyczny Weihnachtsmarkt. I niestety trudno oprzec sie pysznosciom, ktore maja w ofercie. Nadziewane ziemniaczki, steki, pieczarki w sosie czosnkowym, grzane wino itp. Sami rozumiecie dlaczego ostatnio dalam sie uwiesc...
A dzis powracam z nowym przepisem. Nadziewana papryka na sposob grecki czyli tak zwane papucaki.Pyyyyszne.... Nastepny z serii moich ulubionych przepisow czyli "z piekarnika"!



Skladniki: ( 2 osoby )

6-7 malych papryk ( mam nadzieje ze uda wam sie takie dostac, poniewaz sa to specjalne mniejsze do nadziewania.mozna uzyc tez papryk podluznych duzych peperoni albo zwyklych papryk, ale te ktore ja odkrylam w greckim sklepie z warzywami sa super wygodne do nadziewania)

100 g. drobnego ryzu  (powinien to byc ryz o okraglych ziarnach np. do risotto. Zwykly bedzie trudniej otrzymac odpowiedia konstystence. Ja uzywam specjalnego ryzu do potrawy "ryz na mleku" o okraglych ziarnach ale nie wiem czy mozna go w Polsce dostac.)
300 g. miesa mielonego (pol na pol)
mala cebula
250 g. pokrojonych w kostke pomidorow ( np. z kartonika)
goraca woda
sol
pieprz
1 lyzeczka paryki w proszku
1 lyzeczka oregano
ser feta (jeden paseczek grubosci 1 cm )
1 lyzka oleju
1 lyzka masla






Cebule kroje w kosteczke. Maso roztapiam na patelni, dodaje olej icebulke, a nastepnie mieso ktore rozdrabniam widelcem na drobne "kruszynki". Lekko podsmazam po czym dodaje ryz. Po chwili prozenia zalewam wszystko pomidorami, a nastepnie podlewam woda. Specjalnie nie podaje ilosci wody gdyz bedziemy ja stopniowo dozowac jak przy robieniu risotta. Chodzi o to by ryz powoli wchlanial ciecz.Wtedy dolewamy nastepna porcje. Stale mieszamy. Po okolo pietnastu minutach ryz bedzie prawie miekki. Wtedy dodajemy przyprawy i pokrudzony ser. Wazne jest, aby zawsze probowac co gotujemy.
Nastepnie nastawam piekarnik na 200 stopni. Papryki myje i odkrajam gorna czesc, oczyszczam z gniazd nasiennych, ale  pozostawiam "kapelusiki". Nadzewam lyzka kazda papryke i przykrywam "kapelusikiem". Ukladam w brytfannie i pieke okolo 45-50 min.