poniedziałek, 21 listopada 2011

Perfekcyjny Sznycel z indyka

Witam! Dzisiaj bardzo prosciutko : Sznycel z indyka! Mozna naturalnie przygotowac oryginalny sznycel wiedenski z cieleciny lub wieprzowiny, ale to jest wersja bardziej "light" (oczywiscie jesli nie liczymy kalorii z dodatkow typu sos:) )

Skladniki jak zawsze na dwie osoby:

2 sznycle z indyka
2 jajka
lyzka smietanki kremowki
bulka tarta
lyzka maki
lyzeczka estragonu
sol pieprz (ew. slodka papryka w proszku)

Jajka roztrzepalam widelcem ze smietanka, sola, oraz pieprzem i papryka. Nastepnie osobno smieszalam make i bulke tarta jak rowniez estragon. Sznycle roztrzepalam mlotkiem do miesa by byly cienkie (ale bez przesady). Nalezy uzywac mlotka bez zabkow (czyli dokladnie odwrotnie niz moj) gdyz zabki mazdza wlokna miesa. Ja niestety takowego na razie nie posiadam i ciagle zapominam kupic. Przychodzi mi to do glowy zwyle wtedy, gdy rozpakowuje z toreb z zakupami mieso na sznycle:)
Aby nie zapryskac sie miesem przy biciu mlotkiem owijam mieso najpierw folia spozywcza (mozna tez uzyc torebki na mrozonki). Nastepnie zanuzam sznycle po koleji w jajku, a potem w mieszance bulki tartej. Calosc powtarzam raz jeszcze aby panierka byla grubsza. Nastepne smaze sznycle krotko na patelni, po czym gdy zrobia sie zlote przekladam do naczynia zaroodpornego i wkladam do piekarnika na ok.20 min. (160 Stopni). W tym czasie mozna przygotowac dodatki: w moim przypadku byl to ryz z pieczarkami w sosie smietanowym i salatka mieszana z  Balsamiko ( o occie balsamiko napisze wam osobny rozdzial).
I gotowe! Proste smaczne i niedrogie danie!