środa, 29 lutego 2012

Pomysl: bagietki z szynka i papryka

Uwielbiam takie przepisy! Idealne, gdy nagle zlapie nas niespodziewany glod, a nie chce sie nam gotowac. Albo, gdy odwiedzi nas niespodziewanie przyjaciolka na ploty. Albo gdy dziecko chialoby pizze, a akurat nie mamy drozdzy (albo i sily i ochoty :).

Bagietki z szynka i papryka:

dwie bagietki do samodzielnego dopieczenia (Mozna je znalezc w supermarkecie np. lidlu-sa zapakowane w foliowe szczelne opakowanie. Sa tylko lekko podpieczone i nalezy je dopiec samemu w domu)

zolty ser (ok. 100g)
kwasna smietana lub creme fraiche (kubeczek)
kawalek czerwonej papryki (mozna wkroic tez pieczarki albo oliwki czy na co tam macie ochote)
kilka plasterkow szynki pokrojonych w drobne paseczki
oregano
sol i pieprz

Bagietki przecinam wzdluz. Wszystkie skladniki mieszam w miseczce i nakladam na bagietki. Wkladam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.