piątek, 4 października 2013

Nalesniki z mąki razowej z warzywami i szpinakiem

Pyszne naleśniki które znalazłam w książce Ewy Chodakowskiej (polecam serdecznie bo książka wspaniała a potrawy zdrowe i pyszne!!). Trochę je sobie pozmieniałam i dopasowałam do swoich potrzeb! 
Składniki
Ciasto
4 łyżki mąki razowej
Pół łyżki sezamu
Pół łyżki siemienia lnianego
(Można zastąpić innymi nasionami np. slonecznikiem lub dynią)
Pół szklanki maślanki
Jajko
Woda gazowana do uzyskania aksamitnej konsystencji 
Szczypta soli 

Farsz
Pół czerwonej papryki
Pół małej cebulki
Mała kostka szpinaku iglo
2 łyżki serka wiejskiego
2 łyżki gęstego jogurtu
Sól i pieprz

Składniki farszu zmiksować i piec naleśniki na patelni niewymagajacej użycia oleju.
Cebule pokroj w krążki i podsamaz na złoty kolor na łyżce oliwy. Dodać szpinak (można dodać czosnek), grillowaną w piekarniku paprykę i resztę składników! Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zawijać. Gotowe!





Krem z porów

Fantastyczna zupa. Kiedy tylko zrobi się chłodno mam ochotę na kremowe  zupy. Ta jest dodatkowo zdrowa, gdyż pory są źródłem wapnia, potasu, magnezu, cynku jak również witamin w tym witaminy C. Podaję przepis na dwie osoby.
Składniki
2 pory
niecały litr bulionu  (może być z kostki)
gałka muszkatołowa
łyżka masła
świeżo zielony pieprz
ząbek czosnku
2 ziemniaki
listę laurowy
ziele angielskie
sól
ewentualnie łyżka creme  fraiche , pietruszka, lub ziarna słonecznika lub dyni

Umyte  pory kroje  cienko ( najpierw odcinając zieloną część i końcówki), a następnie smażę je z czosnkiem, i przyprawami.
Dodaje pobrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki i zalewam  bulionem. Dodaje listek i ziele angielskie oraz sól.
Gotuje przez 20 min. Następnie wyjmuje ziele i listek i miksuje zupę na krem. Serwuje z kroplą creme  fraiche i pierwszą. Proste prawda??