środa, 14 grudnia 2011

Papucakia ( nadziewana papryka na sposob grecki )

Witam po przerwie. Dawno nie pisalam, a wszystkiemu winny jest pobliski Weihnachtsmarkt (rynek bozonarodzeniowy), a wlasciwie dwa. W poblizu mojego domu znajduje sie wspanialy rynek sredniowieczny, natomiast w Bonn jest klasyczny Weihnachtsmarkt. I niestety trudno oprzec sie pysznosciom, ktore maja w ofercie. Nadziewane ziemniaczki, steki, pieczarki w sosie czosnkowym, grzane wino itp. Sami rozumiecie dlaczego ostatnio dalam sie uwiesc...
A dzis powracam z nowym przepisem. Nadziewana papryka na sposob grecki czyli tak zwane papucaki.Pyyyyszne.... Nastepny z serii moich ulubionych przepisow czyli "z piekarnika"!



Skladniki: ( 2 osoby )

6-7 malych papryk ( mam nadzieje ze uda wam sie takie dostac, poniewaz sa to specjalne mniejsze do nadziewania.mozna uzyc tez papryk podluznych duzych peperoni albo zwyklych papryk, ale te ktore ja odkrylam w greckim sklepie z warzywami sa super wygodne do nadziewania)

100 g. drobnego ryzu  (powinien to byc ryz o okraglych ziarnach np. do risotto. Zwykly bedzie trudniej otrzymac odpowiedia konstystence. Ja uzywam specjalnego ryzu do potrawy "ryz na mleku" o okraglych ziarnach ale nie wiem czy mozna go w Polsce dostac.)
300 g. miesa mielonego (pol na pol)
mala cebula
250 g. pokrojonych w kostke pomidorow ( np. z kartonika)
goraca woda
sol
pieprz
1 lyzeczka paryki w proszku
1 lyzeczka oregano
ser feta (jeden paseczek grubosci 1 cm )
1 lyzka oleju
1 lyzka masla






Cebule kroje w kosteczke. Maso roztapiam na patelni, dodaje olej icebulke, a nastepnie mieso ktore rozdrabniam widelcem na drobne "kruszynki". Lekko podsmazam po czym dodaje ryz. Po chwili prozenia zalewam wszystko pomidorami, a nastepnie podlewam woda. Specjalnie nie podaje ilosci wody gdyz bedziemy ja stopniowo dozowac jak przy robieniu risotta. Chodzi o to by ryz powoli wchlanial ciecz.Wtedy dolewamy nastepna porcje. Stale mieszamy. Po okolo pietnastu minutach ryz bedzie prawie miekki. Wtedy dodajemy przyprawy i pokrudzony ser. Wazne jest, aby zawsze probowac co gotujemy.
Nastepnie nastawam piekarnik na 200 stopni. Papryki myje i odkrajam gorna czesc, oczyszczam z gniazd nasiennych, ale  pozostawiam "kapelusiki". Nadzewam lyzka kazda papryke i przykrywam "kapelusikiem". Ukladam w brytfannie i pieke okolo 45-50 min.

3 komentarze:

  1. Twoja siostra kochana :)16 grudnia 2011 00:15

    pieczarki w sosie czosnkowym..... pyszności :))) wiem, bo jadłam - zresztą chyba pamiętasz? :) a ten przepis na Papucakia też muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kłamstwo papaucakia to zupelnie inne danie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za dokładność brawo! Jeśli już jesteśmy tak dokładni to proszę wybaczyć ale aż tak zupełnie inne danie to to wcale nie jest! Papucakia to nadziewane cukinie i oberżyny wiec aż tak zupełnie inne to danie nie jest. I jeśli wykazałby się pan/pani wiedza o Grecji to wiedziałby pan/pani ze w niektórych rejonach Grecji panie domu robią mieszankę nadziewanych warzyw tzn. Oberżyny i cukinie jak rownież paprykę i w niektórych restauracjach rownież taka mieszankę można zamówić pod nazwa papucakia wiec proszę się nie czepiać ;-)

    OdpowiedzUsuń