czwartek, 17 stycznia 2013

Granatowy tort :)

Oto tort który przygotowałam dla C. na jego urodziny. Smakował bosko!!! Połączenie słodkiego smaku kremu i kwaskowatych czerwonych jak krew ziarenek owocu granatu,przełamane waniliową nutką biszkoptowego ciasta....
Składniki:
1 dojrzały owoc granatu
opakowanie bezowych "gwiazdeczek"
8 jajek
szklanka cukru pudru
szklanka mąki
2 budynie waniliowe
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
budyń smietankowy
kostka masła (250g)
1,5 szkl. Mleka
1szkl. cukru

Owoc granatu przekroic na pól i drewnianą łyżką energicznie pukać w skorke aż wszystkie ziarna granatu wypadną.(nad miseczką)
Białka ubijamy z cukrem pudrem, do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtka. Do jednolitej masy dodajemy, siejąc przez sito mąkę i budynie oraz proszek do pieczenia. Składniki delikatnie łaczymy i przekladamy do przygotowanej dużej tortownicy (natluszczonej i opruszonej bułka tartą) i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok.40 min. Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy. Zimny przekroimy na dwa krążki.
Przygotowujemy krem: szklankę mleka zagotowujemy ze szklanka cukru i dodajemy rozprowadzony w pozostałym mleku budyń. Gotujemy przez minutę i następnie odsawiamy do wychodzenia. Masło uciekamy mikserem i dodajemy stopniowo budyń aż powstanie gładko krem.
Pierwszy krążek tortu smarujemy częścią kremu i obsypujemy kilkoma łyżkami ziaren owocu granatu. Wkruszamy nastepnie kilka bez rozkruszajac je palcami.Na to kładziemy drugi krążek ciasta i wszystko gładko smarujemy kremem. Bezowe gwiazdeczki układamy na brzegach ciasta w krąg a na środek kręgu ostrożnie łyżką umieszczamy resztę owocu granatu. Gotowe!
Ps. Krem można zastąpić bita śmietaną z smietanfixem.





Muszelki zapiekane z Ricottą

Ten wspaniały i prosty przepis zaczerpnełam z programu you tube nieesi25.(Mam nadzieje ze Aga nie będzie mieć mi za złe, że bezczelnie kopiuje jej przepis:)
Bardzo proste i pyszne muszelki z makaronu nadziewane serkiem Ricotta.
Składniki:
Makaron conchiglioni rigati(gigantyczne muszle)- ilośc około 20 sztuk- w zależności od wielkości naczynia do zapiekania
Puszka pomidorów bez skórki
Ok.0,5kg cukini startej na tarce
2 ząbki czosnku
100g serka Ricotta
Skórka z cytryny
50g parmezanu tartego
Oliwa
Przyprawy
Kilka listków bazyli
Pokrojona w kosteczke papryka

Makaron gotujemy al dente.
Ząbek czosnku wyciskamy do garnka z łyżką rozgrzanej oliwy a następnie zalewamy pomidorami z puszki.Dodajemy pokrojoną paprykę i listki bazyli. Gotujemy około 30 min.
Na patelni podsmazamy drugi ząbek czosnku.Dodajemy starta cukinie (umyta) i następnie Ricotte i połowe parmezanu,oraz skórke z cytryny.
W formie na wyłożonym najpierw sosie układamy wypełnione masa serowo-cukiniowa muszelki.Posypujemy reszta parmezanu i zapiekamy przez 20min w piekarniku. Smacznego!
Ps. Zapraszam rownież do obejrzenia filmiku u Agi która uroczo i z duża dawka humoru wspaniale pokazuje jak perfekcyjnie niniejszą potrawę przyrządzać!!!