czwartek, 22 grudnia 2011

Konfitura z zurawiny

Planujecie pieczen na swieta ? Ja tak ! Dlatego tydzien temu zaopatrzylam sie w zurawine i zrobilam pyszniutka kwaskowa konfiture do miesa! Pasuje tez cudownie do gulaszu. Niedlugo postaram sie tez zrobic wlasnej roboty Spätzle ( cos w podobie bardzo cienkich lanych klusek potrawa szwabsko-bawarska.) ktore rowniez pasuja do konfitury i gulaszu.



 Skladniki:
     
    200 g. Zurawiny
    100 ml. soku czerwona multivitamina ( porzeczki,aronia itp.)
    150 g. cukru  zelujacego 2:1

Wszystkie skladniki gotowalam na wolnym ogniu az zurawiny popekaly. Trzeba tez sprawdzic  czy jest odpowiednio slodka. Konfitura musi byc kwaskowata ale nie za kwasna! Potem trzeba sprawdzac konsystencje. Gdy ekko sie zagesci i bedzie sie " scinac " na zimnym talerzu mozna przelac konfiture do wyparzonych wrzakiem sloiczkow.

Ciasteczka

Moja siostra cioteczna jest mistrzynia w pieczeniu piaskowych ciasteczek. Nigdy nie zapomne ich smaku. Jako mala dziewczynka ( i pozniej tez :) zakradalam sie do jej pokoju by je potajemnie wyjadac. A. ma w zwyczaju marnotrawic swoje pyszne ciasteczka wieszajac je na swojej choineczce. Wiec gdy tylko zauwazylam ze siostra udekorowala swoj pokoj na drugi dzien przychodzilam w odwiedziny! I to nie tyle do niej co do jej choinki. Po mojej wizycie A. zwykle miala spore luki na choince! Ale sama sobie winna! Niech sobie kupi lepiej bombki :)
W tym roku po raz pierwszy postanowilam rowniez upiec ciastka i to bynajmniej nie na choinke! Przez ostatnie kilka miesiecy zbieralam przepisy i przedwczoraj dokonalam niemozyliwego!



Wyprobowalam dwa z moich tysiaca zebranych przepisow. I choc ciasteczka nie wyszly takie jak oczekiwalam co do formy, gdyz lekko mi sie rozplynely ( przesadzilam odmierzajac maslo - skutki odmierzania " na oko " ) i nie tworza perfekcyjnych choineczek i serduszek albo ksiezycow to w smaku sa BOSKIE!!!

Skladniki na "cynamonowo-orzechowe kruszki " :

100 g.cukru pudru
170 g. masla
100 g. maki
100 g. mielonych migdalow
3 lyzki cynamonu
szczypta soli

Najpierw utrzec cukierz maslem. Potem dodac reszte skladnikow. Ugniesc na gladka mase i wstawic na godzine do lodowki ( owinieta w folie ).Potem rozwalkowac na 4 mm grubosci, powycinac foremkami ksztalty i piec w temp. 190 stopni przez 8 min.



Skladniki na " ciasteczka piaskowe " :

250 g. masla
100 g. cukru
1 op. cukru waniliowego
250 g. maki
100 g. maki ziemniaczanej

Maslo z cukrem i cukrem waniliowym utrzec. Dodac obie maki. Chlodzic przez min. 30 min. Rozwalkowac na ok. 5 mm. grubosci i wycinac forekami ksztalty. Piec 8- 12 min w temp. 190 stopni.

Mozna posypac cukrem pudrem lub kolorowa posypka.