piątek, 11 października 2013

Conchiglie z warzywami i mięsem mielonym z indyka

Pierwszy dzień było dziś naprawdę zimno. I zateskniłam porządnie za ciepłymi popołudniami.
Natchniona :-) postanowiłam zaserwować sobie "pożegnanie lata" na talerzu. Połączyłam kolorowy makaron "muszelki" (który kupiłam w "aldi"), przypominające mi muszelki zbierane w wakacje nad morzem, z kolorową mieszanką warzyw. Fantastyczna eksplozja smaku i aromatu na jesienny wieczór!
Składniki
Makaron conchiglie (muszelki)- kolorowy farbowany naturalnymi "farbami" szpinakiem lub atramentem z mątwy, lub papryką, albo zwykły
400g mięsa mielonego z drobiu (np. z indyka)
Puszka krojonych pomidorów
Czosnek (1 ząbek)
Mała cebulka
Oregano 
Pieprz
Sól
Ostra papryka
Bazylia świeża pokrojona w cienkie paski
1 średni pomidor
Garść świeżej obranej zielonej fasolki
Jedna mała marchew
Pół Bakłażana
Pół małej cukini
Pół średniej cebuli
Oliwa z oliwek

Najpierw kroje małą cebulkę i drobno czosnek oraz bazylię i podsmażam razem z mięsem mielonym i przyprawami. Dodaję puszkę pomidorów i gotuje około 15 min na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Odstawiam na bok. 
Makaron gotuje tak jak podano na opakowaniu.
W tym czasie na patelni podgrzewam łyżkę oliwy. Dodaje obrana i pokrojona na cząstki cebulę (tak aby tworzyły się dość grube "piórka"), obraną i pokrojoną na pół zieloną fasolkę, i marchewkę pokrojona w cienkie talarki. Następnie dodaje pokrojona w kostkę cukinie i bakłazana i smażę wszystko krótko cały czas mieszając. Oprószam oregano a potem dodaję przygotowane wcześniej mięso. Mieszam wszystko i podaję z makaronem. Polecam dodać kilka kropel tabasco i posypać serem Parmesan lub Grana Padano