wtorek, 15 listopada 2011

Fasolkowy Garnuszek

Zima przed nami! Na zewnatrz coraz chlodniej. Nie ma nic lepszego w chlodny wieczor niz garnek pysznego jedzenia. Dzisiaj uwiodla mnie fasolka. Wybralam fasolke cukrowa, ale mozna zastapic ja zwykla zielona fasola. Przepis pochodzi z kuchni greckiej i pochodzi od mamy mojego chlopaka.

Potrzebne beda:
500g wieprzowiny lub wolowiny -najlepiej filet(przy wolowinie przedluza sie czas przegotowywania miesa)
500g fasolki cukrowej
1 srednia cebula lub 2-3 male
2 srednie ziemniaki
lyzka masla
lyzka oleju
niepelna szklanka przecieru pomidorowego
szklanka wrzatku
pol kostki bulionu
sol pieprz oregano
lyzeczka cukru

Najpierw przegotowalam pokrojone mieso we wrzatku przez pol godziny. Potem  zalalam fasolke gotujaca woda na  piec minut. W duzym garnku rozpuscilam maslo i dodaje olej. Obieram i kroje w kostke cebulke i wrzucam do garnka. Gdy sie zeszkli dodaje mieso.Nastepnie wszystko zalewam przecierem pomidorowym i szklanka wrzatku i wkruszam kostke bulionu oraz odcedzona fasolke. Dodaje obrane i pokrojone w kostke ziemniaki oraz przyprawy i wszystko gotuje okolo godziny az mieso bedzie mieciutkie a fasolka polmiekka.Gotowe! Serwuje z bagietka lub swiezym wiejskim chlebem.

Nie ma nic lepszego niz wieczorem usiac do tak sycacej i prostej kolacji.Jest to danie jednogarnkowe wiec nie ma duzo zmywania:) Syci i cieszy!!!!
W pysznym sosie pomidorowym mozna zamaczac kawaleczki chleba. To jedna z potraw ktore daja poczucie szczescia!!!Smacznego!!!