czwartek, 4 kwietnia 2013

Ślimaki drożdżowe

Te bułeczki-slimaczki znalazłam na blogu moje wypieki i trochę zmodyfikowałam dodając rodzynki i polewając lukrem. Wyszły pyszniuśkie!!!

Składniki:
500g mąki
50g cukru
pół łyżeczki soli
7g drożdży instant
75g roztopionego masła
150g mleka
2 jajka

50g drobnego cukru
100g cukru brązowego trzcinowego
1 łyzeczka cynamonu
garść rodzynek

Na lukier: cukier puder i łyzka gorącej wody.
Najpierw wymieszałam mąkę z cukrem i solą oraz drożdżami. Następnie dodalam roztopione masło z mlekiem i jajkami. Odstawiłam w ciepłe miejsce dopóty dopóki ciasto zwiększyło objętość.
Następnie rozwalkowalam na dużej desce do krojenia i posmarowalam roztrzepanym jajkiem a następnie posypalam cukrem oraz cynamonem i rodzynkami. Potem zwinęłam w "roladę" i pokroilam w talarki. Tak powstaly slimaczki, ktore ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieklam przez 30 min w temp.180 stopni,aż slimaki sie zarumienily.