wtorek, 8 maja 2012

Muffinki z borowkami

Pyszniutkie i latwe muffiny robie zazwyczaj,gdy najdzie mnie ochota na pieczenie,a nie mam gosci,ktorzy mogliby pochlonac cale ciasto. To jedne z moich ulubionych mufinek, gdyz kocham jagody. Jedyne, co moze je przebic, to mufinki z malinkami. Sa mokre od soku z popekanych przy pieczeniu owocow... niebo!!! Nawet nie potrzebuje do nich zadnego kremu.
Skladniki na 12 mufinek: 250g maki pszennej przesianej przez sito, 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 150g cukru, 125ml oleju roslinnego, 125ml maslanki lub plynnego jogurtu, 1 jajko, 100g borowek amerykanskich. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W duzej misce wymieszaj make, proszek,oraz cukier. W drugiej misce wymieszaj olej i maslanke oraz jajko. Polacz skladniki suche z mokrymi, a nastepnie dodaj borowki.Nie mieszaj zbat dlugo. Rozdziel ciasto lyzka do papierowych foremek poukladanych w formie do mufinek.Pieczenie: 15- 20 minut.