środa, 30 maja 2012

Kaszka z mleczkiem

Bedac dzieckiem nienawidzilam kaszy manny.Sam zapach moglby przyprawic mnie o mdlosci. Nie zapomne tej traumy w przedszkolu, kiedy podawano nam kaszke albo jeszcze gorzej:zupe mleczna!!! Teraz mi sie odmenilo:)
Skladniki: 500ml. mleka, 3 lyzki cukru, 6 lyzek kaszki manny, miazsz jednej laski wanili, szczypta soli.
Ogrzac mleko w garnuszku na malym gazie i dodac sol cukier i kaszke.Kiedy zauwazysz ze sie zageszcza zdejmij z gazu i przelej do schlodzonych miseczek.
Z czym to sie je? A czego wam dusza zapragnie: cynamon,swieze truskawki,dzem,wisnie, jagody,maliny...juz wy cos sobie wymyslicie:)

Pizza Ciocina :)

Moja przygoda z pizza byla dluga i niestety zawila. W ogole ciasto drozdzowe mialo cos przeciwko mnie i nigdy nie chcialo mi wyjsc.Lata zajela mi walka z drozdzami. W koncu jednak mi sie udalo. Bog zeslal mi na pomoc ciocie Ele, ktora ukazala mi tajniki wyrabiania takiego ciasta i nawet specjalnie dla mnie, kiedy przyjechalam w odwiedziny zakasala rekawy i zrobila miche pysznych paczkow. Gdy wyjezdzalam dala mi jeszcze prezent: przepis na zawsze udajaca sie pizze. Ciocia nie byla chyba swiadoma tego,jak bardzo mozna mnie uszczesliwic przepisami.Nie ma dla mnie lepszego prezentu! Oto najzwyklejszy w swiecie przepis na ciasto do pizzy, ktore zawsze sie udaje! Skladniki: 3dkg drozdzy(ja wzielam te suszone, bo mam uraz do swiezych), 1szkl. cieplej wody, 1lyzeczka cukru, 1 lyzeczka soli, 2 lyzki oleju, 1 jajko, 3,5 szkl. maki. Drozdze rozpuscic w szklance cieplej wody.Zaczyn wymieszac z reszta skladnikow oprocz maki, a nastepnie wlac do miski z maka i dobrze wyrobic.Rozwalkowac i ulozyc na blasze.
Nastepnie smaruje pizze sosem pomidorowym (przepis jest strone wczesniej-zapraszam)i nakladam na nia wszystkie ulubione skladniki np. szyneczke, pieczarki itp. i posypuje tartym zoltym serem. Pieke w goracym piekarniku okolo 25 minut, az spod bedzie zloty.

Sos pomidorowy

Jak przygotowuje sos pomidorowy? W bardzo prosty sposob. Mam swoj ukochany przepis i zawsze sama robie sos z pomidorow. Obojetnie, czy z puszki, czy ze swiezych. Swieze po prostu trzeba naciac i sparzyc i najpierw obrac ze skorkia potem postepuje juz zawsze tak samo. Nie jestem w stanie zrozumiec osob, ktore przygotowuja sos pomidorowy "z torebki". Nie zrozumncie mnie zle, nikogo nie chce tym obrazic, ale spotkalam sie juz z mamami, ktore takie posilki podawaly dzieciom. Wymowka byl brak czasu... jednak przygotowanie tego sosu trwa kilka minut,a potem sam sie gotuje, wiec nie zabijajmy kubkow smakowych ulepszaczami z torebki. Ja uzywam tego przepisu do makaronu i do pizzy.
Skladniki: mala cebulka pokrojona w drobna kosteczke, zabek czosnku pokrojony bardzo drobno, kilka listkow swiezej bazyli (zawsze stoi na oknie w doniczce!), okolo 5 dojrzylych pomidorow (lub cala puszka obranych calych), sol, pieprz, szczypta oragano, szczypta cukru, lyzka maselka.
Na maselku przesmazam cebulke z czosnkiem, az lekko sie zeszkli.Dodaje pokrojone cienko listki bazyli.(Listkow bazyli nie powinno sie myc, gdyz traca aromat.Ja jednak nie moge sobie na ten luksus pozwolic, gdyz kupuje bazylie w doniczce w hipermarkecie i kto wie kto ja macal :) albo moze i pryskana tez byc.Ale jesli macie zdolnosci ogrodnicze mozecie kupic nasionko i sami zasiac.Wtedy nie trza jej myc, kiedy od dziecka rosnie na waszym parapecie!) Nastepnie wrzucam pomidorki i dodaje przyprawy. Gotuje, az pomidorki sie rozpadna. Tylko jesli przygotowuje sos do pizzy w ten sposob miksuje sos blenderem. W przypadku makaronow pozostawiam sos taki jakim jest. Voila!