wtorek, 24 stycznia 2012

Pasticjo

Pasticjo  to przepyszna grecka zapiekanka z makaronu.
Potrzebuje do tego specjalnego makaronu takich oto dlugich rurek z dziurka:

Po upieczeniu pasticjo wyglada nastepujaco


Robilam je juz tysiace razy i zdarzylo mi sie upiec wiele piekniejsze okazy w ktorych mozna dopatrzec sie dokladnych " pieterek " z makaronu miesa i osobno z sosu ktory powinien byc kremowy i puszysty ale nie bede sie skarzyc bo i to pasticjo to moje " dziecko " nawet jesli nie perfekcyjne.

Skladniki:

500 g miesa mielonego
250 g makaronu maccheronici
mala cebulka
kilka listkow bazyli
suszone oregano
sol
swiezo mielony pieprz
pol szklanki przecieru pomidorowego
 ser feta

sos:

2 lyzki masla
7 lyzek maki
litr mleka
pol lyzeczki galki muszkatalowej
sol
4 jajka ( rozbeltane widelcem)

Piecyk nagrzewam na 170 stopni. Cebulke pokrojona w kosteczke oraz bazylie pokrojona na drobniutko przesmazam na maselku. Dodaje mieso i staram sie rozdrobnic je widelcem podczas smazenia. Nastepnie dodaje przecier pomidorowy i zostawiam na chwile na ogniu az bedzie wszystko geste. Na koniec zestawiam z ognia i dodaje polowe sera feta.

W garnku rozpuszczam maslo i dodaje powoli make. Robie zasmazke. To wymaga troche cwiczenia poniewaz maka nie moze sie przypalic dodajemy ja jednak powoli. Potem stopniowo dolewam mleko i caly czas energicznie mieszam.Kiedy zgestnieje dodaej znow troche mleka i mieszam i znow mleko itd.
Sos nie moze miec grudek. Na koncu wyjdzie nam piekna kremowa masa przeypominajaca troche gesta bita smietane. Wtedy zdejmuje z kuchenki i dodaje roztrzepane jajka przyprawy oraz czesc sera feta. Pozostawiam tylko troszke sera by posypac na wierzch.
Gotuje makaron na poltwardo.
Brytfanne smaruje maselkiem.

Najpierw ukladam makaron

Nastepnie powoli mieso


A na koncu sos beszamelowy


Przypruszam serem feta i pieke okolo 40 minut w temp. 170 stopni


Po upieczeniu Pasticjo musi ostygnac przynajmniej pol godziny. Jemy je lekko cieple. Jesli pokroje je zaraz po upieczeniu wszystko sie rozpadnie. Jesli ostygne mozna je kroic jak ciasto.


Pasticjo mozna jesc do trzech dni po przygotowani na cieplo i na zimno.

                                          Kali orexi ( Gr. smacznego )