wtorek, 17 kwietnia 2012

Risotto z pieczarkami

Zawsze myslalam ze risotto to trudna do przygotowanie potrawa, a to wcale nie jest prawda. Nic prostszego. Nalezy tylko przez caly czas mieszac!
Do risotto musicie kupic sobie specjalny ryz o okraglych ziarenkach.W Niemczech oprocz wlasciwego ryzu do risotto mozna kupic tez ryz do "ryzu na mleku", rowniez o okraglych ziarnach, ktory w ostatecznosci rowniez mozna uzyc.(Za to zdanie kazdy wloch by mnie udusil:)










Skladniki: 2 osoby

200g ryzu do risotto
150g pieczarek
2-3 grzybki suszone
cebulka
lyzka oleju
200 ml wytrawnego wina bialego lub szampana
lyzka masla
litr bulionu z kurczaka
50g parmezanu
lyzka gestej smietany lub serka philadelphia
sol pieprz oregano
zielenina (np.swieza bazylia)

Najpierw na patelni podsmazam cebulke i pieczarki na oleju i maselku. Nastepnie dodaje ryz i smaze wszystko chwilke,a potem gasze winem. Po minucie dodaje lyzka wazowa bulionu i mieszam.Dodaje polowe parmezanu. Gdy ryz wchlonie cala ciecz dodaje znowu bulion i mieszam. I tak caly czas przez okolo 18 minut. Risotto musi byc lekko al dente, ale nie twarde!Sole i pieprze,dodaje oregano. Pod koniec wmieszalam smietane (badz serek philadelphia) i posypuje parmezanem i zielenina.

Zielony tort wielkanocny

Troszke spozniony ten moj tort to prawda,ale nie szkodzi. Mozecie wykorzystac ten przepis rowniez na inne okazje i jedynie zmienic dekoracje:)
Ten tort wymyslilam dokladnie w Wielkanoc. Wykorzystalam do niego przepis na moj ulubiony tort biszkoptowy. Aby byl puszysty i wysoki dodaje do niego budyn waniliowy, ale o tym zaraz...


W Grecji swietuje sie Wielkanoc zazwyczaj tydzien po naszej Polskiej. Choc i to nie jest regula, bo co kilka lat wypadaja nasze Wielkanoce razem. W tym roku niestety tak nie bylo.
Postanowilam wiec upiec tort. W lodowce spaly sobie swieze truskawki, a na stole usmiechaly sie do mnie przepyszne czekoladowe jajeczka z nadzieniem truskawkowym.
Poczulam natchnienie i oczami duszy ujrzalam juz zielona lake, skaczace po niej zajaczki i kolorowe jajka wielkanocne oraz pyszne aromatyczne truskawki (sama nie wiem co truskawki maja do wielkanocy, ale z moim natchnieniem klocic sie nie bede)






Skladniki:

Ciasto biszkoptowe

8 jajek
szklanka cukru pudru
szklanka maki krupczatki
2 budynie waniliowe
pol lyzeczki proszku do pieczenia

tluszcz do wysmarowania formy
bulka tarta do wysypania formy


Bialka ubijam z cukrem, do sztywnej piany dodaje zoltka caly czas ubijajac mikserem.
Nastepnie dodaje przesiewajac przez sitko make, budynie i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszam, aby skladniki sie polaczyly, a nastepnie przekladam do przygotowanej wczesniej tortownicy.
Pieke w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez okolo 40 minut na zlty kolor. Kiedy boki lekko odstaja tort jest upieczony. Wyjmuje z piekarnika i z formy do wystygniecia.

Krem:

kostka masla (250 g)
1 i pol szklanki mleka
budyn o smaku waniliowym
szklanka cukru
kieliszek ajerkoniaku
farbka spozywcza w kolorze zielonym

W garnku rozpuszczam cukier w szklance mleka i zagotowuje mieszanke. W tym czasiue rozpuszczam budyn w reszcie mleka. Lacze mieszanke i gotuje budyn. Odstawiam do ostygniecia. Nastepnie miksuje maslo na puch i dodaje powoli zimny budyn-lyzka po lyzce. Miksuje na puszysty krem i dodaje na koniec ajerkoniak oraz farbke w kolorze zielonym.

Dekoracje:

truskawki
kisiel truskawkowy
cukierki "czekoladowe jajka" z nadzieniem truskawkowym
perelki tortowe
posypka "fioletowy cukier"

Ciesto przekrajam w poprzek na polowe i smaruje jedna trzecia kremu.Posypuje dwoma pokrojonymi w kostke cukierkami i dodaje kilka pokrojonych w kostke truskawek.
Przykrywam krazkiem tortu i smaruje gladko kremem. Wygladzam nozem maczanym we wrzatku.
Kisiel gotuje w trzech czwartych zalecanej wody i maczam w nim cale truskawki i ukladam je na torcie zanim kisiel zastygnie. Na srodku ukladam z perelek i dekoracyjnych posypek jajko wielkanocne,a wokolo niego czekoladowe jajka.
Gotowe!