wtorek, 15 maja 2012

Fond Szparagowy

Coraz bardziej popularne sa Fonds. Co to sa wlasciwie Fonds? Fonds to wlasciwie to samo co bulion, tylko mocniej wygotowany i esencjalny. Istnieje rozne rodzaje Fond(FR.): warzywne,drobiowe,wieprzowe,wolowe,rybne. Wszystkie uzywamy jako baze do zup, lub sosow. Fond mozna przygotowac samemu. To wlasciwie bardzo proste i mozna je przechowywac w lodowce ponad tydzien. Doskonalym rozwiazaniem jest tez zamrazanie fondu: np. w opakowaniu do kostek lodu. Wtedy latwo je rozdzielic na porcje. Ja podaje wam prosty przepis na fond ze szparagow niezbedny do zup szparagowych!
Kiedy przygotowuje potrawe ze szparagami, myje je i obieram. Obierki wrzucam do garnka z dwoma plastrami cytryny, lyzka cukru i soli.Gotuje 20 minut. Nastepnie przelewam fond przez sitko, aby oddzielic fond od skorek. Potem przelewam do czystego sloika i zakrecam. Odwracam do gory dnem.i zostawiam na okolo 5 minut.(uwaga! sprawdz czy nie cieknie!!) Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz