czwartek, 19 stycznia 2012

Ciasto znikajace :)

Ten przepis mam z ksiazki Agnieszki Maciag pt. Smak Zycia. To tzw plesniak ale nazwa Agnieszki bardziej mi sie podoba i lepiej do niego pasuje. Wyprobowalam i ciasto zniklo w przeciagu kilku godzin!

Skladniki:

Kruche casto

300 g maki pszennej
300 g maki krupczatki
0,5 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 zoltka (bialka zachowac)
250 g masla

Piana

4 bialka jajek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej

Kruszonka

0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
0,5 kostki masla

szczypta cynamonu

Nadzienie.

Konfitura sliwkowa ( albo inna )
sok cytrynowy
skorka starta z cytryny


Make przesiac i wymieszac z cukrem i proszkiem. Wbic cale jajko i zoltka, oraz schlodzone maslo. Wszystko posiekac nozem. Szybko wyrobic zimnymi rekoma i chlodzic w lodowce ok. pol godziny. Rozwalkowac na wytluszczona blache na ok 2-3 cm i piec w temp.190 stopni. az sie ozloci.Kruszonke wyrobic tez rekoma ( bez cynamonu ) i schlodzic w lodowce.
Schlodzic ciasto i wysmarowac konfitura zmieszana ze skorka i sokiem z cytryny.
Potem ubic bialka na sztywno. Dodac cukier , a potem make ziemniaczana i miksowac na glatka mase. Wylozyc na marmolade na ciasto. Nastepnie pokruszyc kruszonke i piec znowu az bialka sie zetna a kruszonka zarumieni! Calosc posypc cynamonem !

Dziekuje pani Agnieszce za ten przepis w jej wspanialej ksiazce!

Soczysty stek Argentynski i frytki po Holendersku.


Punkt pierwszy stek wolowy. Jak przyrzadzam? Kupuje juz pokrojony na ok. 2,5-3 cm plastry. Powinny byc grube. Piekarik nagrzewam na 150 stopni. Patelnie rozgrzewam na maxa z maselkiem i olejem pol na pol (po ok 1 lyzce). Wrzucam steki na goraca patelnie i smaze po obu stronach kazda strone przez minute.  Nastepnie klade na blache i wsuwam do piekarnika na ok. 20 minut. Steak musi byc medium czyli rozowy w srodku. Sa tacy ktorzy chca go po angielsku ( czyli rzez na talerzu:) a inni lubia dobrze wysmazone. Dla mnie stek musi byc medium well done  czyli wysmazony lekko rozowy ( Obojetnie czy wieprzowy stek czy wolowy.Tylko stek z baraniny musi byc wysmazony). I to cala moja tajemnica. Potem wyjmuje go z piekarnika i daje mu kilka minut odpoczac przed podaniem.
Punkt drugi to frytki po Holendersku. Boskie!!!!
Kolejny przyklad ze moj nosek kulinarny mne czasem zawodzi. Poniewaz kiedy pierwszy raz uslyszalam o frytkach z mieszanka ketchupu i majonezu i posiekana swieza cebula myslalam ze spadne z krzesla! Ale kiedy srobowalam oszalam dla tych frytek! Jedyne co lubie u Holendrow to ich sery tulipany i ich frytki!

Skladniki:
Frytki ( juz usmazone-tego chyba nikomu nie bede tlumaczyc jak bo szanuje was czytelnikow:)
ketchup ( zwykly lub curry )
majonez
swiezo posekana cebula

 A wszystko po przygotowau wyglada tak:
Smacznego!

Spagetti Christakowski

Uwielbiam jedzenie z dziecinstwa. Moje dziecinstwo bylo wspaniale i jedzenie tez. Moglabym godzinami wspominac zupe grzybowa mojej mamusi albo jej zurek lub mojego ulubionego kurczaka cebulowego ktorego robi zawsze kiedy przyjezdzam do domu.
Rozmawialam o tym z C. i on wspominal swoje dziecinstwo. Jego mama to kobieca wersja Maklowicza albo Jemmiego Oliwiera. Ale co mnie zaskoczylo z tysiaca roznistych potraw (jego mama robi nawet ciasto francuskie samodzielnie!!! Boze slodki!) jego najlepszym wspomnieniem jest najprostsze spagetti z serem feta ktore przygotowywala jego mama. A podejrzewam ze pewnie dlatego ze sam dolozyl swoje trzy grosze do tej potrawy i jako dziecko wzbogacil ja o Ketschup Curry.

Bylam bardzo sceptyczna uslyszawszy co to za potrawa. Bo co moze byc w tym smacznego?
I ketchup???? No wiecie pozbylam sie uprzedzen do Ketchupu po tym jak przeczytalam wiadomosc ze podobno Ketchup i przecier maja wiecej cudownych skladniow niz swiezy pomidor ale mimo to jakis niesmak mialam przy przy "gotowaniu" tej potrawy.
Niepotrzebnie!

Okazalo sie ze smak jest rewelacyjny. Cale przygotowanie to moze pol godziny. Zrobilam do tego zwykle kotleiki mielone.Sprobujcie koniecznie!!!!
Nie wiem czy w Polsce dostepny jest Ketchup Curry. Mam nadzieje ze tak bo to wazne. Jest duzo slodszy niz zwykly ketchup i ma zupenie inny smak. Mam nadzieje ze go znajdziecie ( byc moze w Lidlu?) a jesli nie to jezeli bedziecie w Niemczech przypadkiem:)


Skladniki:

makaron spagetti
ser feta pokruszony
Ketchup Curry

Skladniki na Kotleciki:

mieso mielone
jajko
bulka tarta
cebulka
sol i pieprz
swieza posiekana pietruszka
olej

Mieso mieszam z reszta skladnikow i formuje kuleczki (lekko splaszczam aby sie szybciej smazyly). Smaze na patelni.
Makaron gotuje al dente i posypuje serem feta i polewam Ketchupem. Na to kotlecik.
Voila!