wtorek, 17 czerwca 2014

Szpinak z ryżem po grecku




Przepyszne jedzonko. I do tego zdrowe. Kocham szpinak! W Grecji jest to popularna potrawa i jest jej kilka rożnych wersji. Mnie znane są dwie z nich i jedną właśnie wam tu pokaże a drugą obiecuje w niedalekiej przyszłości rownież "wrzucić"!
Składniki:
3 garści świeżego szpinaku
cebulka
1 torebka ryżu ( ja użyłam tu ryżu do risotto tak około dwóch małych garści)
pomidory z puszki krojone
szklanka wody 
sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Najpierw umyć szpinak i odciąć łodyżki
(najlepiej namoczyć go na krótko w wodzie wtedy lepiej usuwa się piasek).
Potem osuszyć na papierowych ręcznikach. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać szpinak (najlepiej stopniowo ponieważ szpinak szybko się kurczy i łatwiej jest to wszystko mieszać. Można użyć dużej patelni albo gotować w garnku wtedy łatwiej wszystko wymieszać).
Następnie, kiedy szpinak się "pomarszczy", dodać ryż a następnie pomidory i wodę i gotować przez około 20 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ryż wchłonie całą wilgoć i powstanie lekko kremowa konsystencja. Pod koniec dodać około łyżki soku z cytryny i sól oraz pieprz. Gotowe!
Smacznego!





2 komentarze: