piątek, 4 października 2013

Krem z porów

Fantastyczna zupa. Kiedy tylko zrobi się chłodno mam ochotę na kremowe  zupy. Ta jest dodatkowo zdrowa, gdyż pory są źródłem wapnia, potasu, magnezu, cynku jak również witamin w tym witaminy C. Podaję przepis na dwie osoby.
Składniki
2 pory
niecały litr bulionu  (może być z kostki)
gałka muszkatołowa
łyżka masła
świeżo zielony pieprz
ząbek czosnku
2 ziemniaki
listę laurowy
ziele angielskie
sól
ewentualnie łyżka creme  fraiche , pietruszka, lub ziarna słonecznika lub dyni

Umyte  pory kroje  cienko ( najpierw odcinając zieloną część i końcówki), a następnie smażę je z czosnkiem, i przyprawami.
Dodaje pobrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki i zalewam  bulionem. Dodaje listek i ziele angielskie oraz sól.
Gotuje przez 20 min. Następnie wyjmuje ziele i listek i miksuje zupę na krem. Serwuje z kroplą creme  fraiche i pierwszą. Proste prawda??




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz