wtorek, 17 kwietnia 2012

Zielony tort wielkanocny

Troszke spozniony ten moj tort to prawda,ale nie szkodzi. Mozecie wykorzystac ten przepis rowniez na inne okazje i jedynie zmienic dekoracje:)
Ten tort wymyslilam dokladnie w Wielkanoc. Wykorzystalam do niego przepis na moj ulubiony tort biszkoptowy. Aby byl puszysty i wysoki dodaje do niego budyn waniliowy, ale o tym zaraz...


W Grecji swietuje sie Wielkanoc zazwyczaj tydzien po naszej Polskiej. Choc i to nie jest regula, bo co kilka lat wypadaja nasze Wielkanoce razem. W tym roku niestety tak nie bylo.
Postanowilam wiec upiec tort. W lodowce spaly sobie swieze truskawki, a na stole usmiechaly sie do mnie przepyszne czekoladowe jajeczka z nadzieniem truskawkowym.
Poczulam natchnienie i oczami duszy ujrzalam juz zielona lake, skaczace po niej zajaczki i kolorowe jajka wielkanocne oraz pyszne aromatyczne truskawki (sama nie wiem co truskawki maja do wielkanocy, ale z moim natchnieniem klocic sie nie bede)






Skladniki:

Ciasto biszkoptowe

8 jajek
szklanka cukru pudru
szklanka maki krupczatki
2 budynie waniliowe
pol lyzeczki proszku do pieczenia

tluszcz do wysmarowania formy
bulka tarta do wysypania formy


Bialka ubijam z cukrem, do sztywnej piany dodaje zoltka caly czas ubijajac mikserem.
Nastepnie dodaje przesiewajac przez sitko make, budynie i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszam, aby skladniki sie polaczyly, a nastepnie przekladam do przygotowanej wczesniej tortownicy.
Pieke w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez okolo 40 minut na zlty kolor. Kiedy boki lekko odstaja tort jest upieczony. Wyjmuje z piekarnika i z formy do wystygniecia.

Krem:

kostka masla (250 g)
1 i pol szklanki mleka
budyn o smaku waniliowym
szklanka cukru
kieliszek ajerkoniaku
farbka spozywcza w kolorze zielonym

W garnku rozpuszczam cukier w szklance mleka i zagotowuje mieszanke. W tym czasiue rozpuszczam budyn w reszcie mleka. Lacze mieszanke i gotuje budyn. Odstawiam do ostygniecia. Nastepnie miksuje maslo na puch i dodaje powoli zimny budyn-lyzka po lyzce. Miksuje na puszysty krem i dodaje na koniec ajerkoniak oraz farbke w kolorze zielonym.

Dekoracje:

truskawki
kisiel truskawkowy
cukierki "czekoladowe jajka" z nadzieniem truskawkowym
perelki tortowe
posypka "fioletowy cukier"

Ciesto przekrajam w poprzek na polowe i smaruje jedna trzecia kremu.Posypuje dwoma pokrojonymi w kostke cukierkami i dodaje kilka pokrojonych w kostke truskawek.
Przykrywam krazkiem tortu i smaruje gladko kremem. Wygladzam nozem maczanym we wrzatku.
Kisiel gotuje w trzech czwartych zalecanej wody i maczam w nim cale truskawki i ukladam je na torcie zanim kisiel zastygnie. Na srodku ukladam z perelek i dekoracyjnych posypek jajko wielkanocne,a wokolo niego czekoladowe jajka.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz