wtorek, 17 kwietnia 2012

Risotto z pieczarkami

Zawsze myslalam ze risotto to trudna do przygotowanie potrawa, a to wcale nie jest prawda. Nic prostszego. Nalezy tylko przez caly czas mieszac!
Do risotto musicie kupic sobie specjalny ryz o okraglych ziarenkach.W Niemczech oprocz wlasciwego ryzu do risotto mozna kupic tez ryz do "ryzu na mleku", rowniez o okraglych ziarnach, ktory w ostatecznosci rowniez mozna uzyc.(Za to zdanie kazdy wloch by mnie udusil:)










Skladniki: 2 osoby

200g ryzu do risotto
150g pieczarek
2-3 grzybki suszone
cebulka
lyzka oleju
200 ml wytrawnego wina bialego lub szampana
lyzka masla
litr bulionu z kurczaka
50g parmezanu
lyzka gestej smietany lub serka philadelphia
sol pieprz oregano
zielenina (np.swieza bazylia)

Najpierw na patelni podsmazam cebulke i pieczarki na oleju i maselku. Nastepnie dodaje ryz i smaze wszystko chwilke,a potem gasze winem. Po minucie dodaje lyzka wazowa bulionu i mieszam.Dodaje polowe parmezanu. Gdy ryz wchlonie cala ciecz dodaje znowu bulion i mieszam. I tak caly czas przez okolo 18 minut. Risotto musi byc lekko al dente, ale nie twarde!Sole i pieprze,dodaje oregano. Pod koniec wmieszalam smietane (badz serek philadelphia) i posypuje parmezanem i zielenina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz