wtorek, 21 sierpnia 2012

Salatka z jeczmienia

Ta salatka zawiera spora porcje blonnika. Gotowany jeczmien jest wspanialy do salatek lub po prostu zamiast ryzu.Pychotka!
Skladniki: niecale 100g jeczmienia, 1 duzy pomidor, garsc swiezej bazyli, kawalek ogorka zielonego, lyzka odsaczonych kaparow, pol malej cebulki, sol i pieprz, olej, ocet cytynowy, sok z cytryny.
Jeczmien gotuje przez 30 min, w niewielkiej ilosci wody, az cala woda wyparuje, od czasu do czasu mieszajac(okolo filizanki jeczmienia zalac dwoma i pol filizanki wody).Wystudzony jeczmien mieszam z pokrojonym pomidorkiem i ogorkiem, dodaje posiekana bazylie i cebulke, oraz odsaczone kapary.Nastepnie wszystko doprawiam do smaku olejem z octem i sokiem z cytryny, oraz pieprzem i sola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz