czwartek, 22 grudnia 2011

Ciasteczka

Moja siostra cioteczna jest mistrzynia w pieczeniu piaskowych ciasteczek. Nigdy nie zapomne ich smaku. Jako mala dziewczynka ( i pozniej tez :) zakradalam sie do jej pokoju by je potajemnie wyjadac. A. ma w zwyczaju marnotrawic swoje pyszne ciasteczka wieszajac je na swojej choineczce. Wiec gdy tylko zauwazylam ze siostra udekorowala swoj pokoj na drugi dzien przychodzilam w odwiedziny! I to nie tyle do niej co do jej choinki. Po mojej wizycie A. zwykle miala spore luki na choince! Ale sama sobie winna! Niech sobie kupi lepiej bombki :)
W tym roku po raz pierwszy postanowilam rowniez upiec ciastka i to bynajmniej nie na choinke! Przez ostatnie kilka miesiecy zbieralam przepisy i przedwczoraj dokonalam niemozyliwego!



Wyprobowalam dwa z moich tysiaca zebranych przepisow. I choc ciasteczka nie wyszly takie jak oczekiwalam co do formy, gdyz lekko mi sie rozplynely ( przesadzilam odmierzajac maslo - skutki odmierzania " na oko " ) i nie tworza perfekcyjnych choineczek i serduszek albo ksiezycow to w smaku sa BOSKIE!!!

Skladniki na "cynamonowo-orzechowe kruszki " :

100 g.cukru pudru
170 g. masla
100 g. maki
100 g. mielonych migdalow
3 lyzki cynamonu
szczypta soli

Najpierw utrzec cukierz maslem. Potem dodac reszte skladnikow. Ugniesc na gladka mase i wstawic na godzine do lodowki ( owinieta w folie ).Potem rozwalkowac na 4 mm grubosci, powycinac foremkami ksztalty i piec w temp. 190 stopni przez 8 min.



Skladniki na " ciasteczka piaskowe " :

250 g. masla
100 g. cukru
1 op. cukru waniliowego
250 g. maki
100 g. maki ziemniaczanej

Maslo z cukrem i cukrem waniliowym utrzec. Dodac obie maki. Chlodzic przez min. 30 min. Rozwalkowac na ok. 5 mm. grubosci i wycinac forekami ksztalty. Piec 8- 12 min w temp. 190 stopni.

Mozna posypac cukrem pudrem lub kolorowa posypka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz