czwartek, 22 grudnia 2011

Konfitura z zurawiny

Planujecie pieczen na swieta ? Ja tak ! Dlatego tydzien temu zaopatrzylam sie w zurawine i zrobilam pyszniutka kwaskowa konfiture do miesa! Pasuje tez cudownie do gulaszu. Niedlugo postaram sie tez zrobic wlasnej roboty Spätzle ( cos w podobie bardzo cienkich lanych klusek potrawa szwabsko-bawarska.) ktore rowniez pasuja do konfitury i gulaszu.



 Skladniki:
     
    200 g. Zurawiny
    100 ml. soku czerwona multivitamina ( porzeczki,aronia itp.)
    150 g. cukru  zelujacego 2:1

Wszystkie skladniki gotowalam na wolnym ogniu az zurawiny popekaly. Trzeba tez sprawdzic  czy jest odpowiednio slodka. Konfitura musi byc kwaskowata ale nie za kwasna! Potem trzeba sprawdzac konsystencje. Gdy ekko sie zagesci i bedzie sie " scinac " na zimnym talerzu mozna przelac konfiture do wyparzonych wrzakiem sloiczkow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz