czwartek, 17 stycznia 2013

Muszelki zapiekane z Ricottą

Ten wspaniały i prosty przepis zaczerpnełam z programu you tube nieesi25.(Mam nadzieje ze Aga nie będzie mieć mi za złe, że bezczelnie kopiuje jej przepis:)
Bardzo proste i pyszne muszelki z makaronu nadziewane serkiem Ricotta.
Składniki:
Makaron conchiglioni rigati(gigantyczne muszle)- ilośc około 20 sztuk- w zależności od wielkości naczynia do zapiekania
Puszka pomidorów bez skórki
Ok.0,5kg cukini startej na tarce
2 ząbki czosnku
100g serka Ricotta
Skórka z cytryny
50g parmezanu tartego
Oliwa
Przyprawy
Kilka listków bazyli
Pokrojona w kosteczke papryka

Makaron gotujemy al dente.
Ząbek czosnku wyciskamy do garnka z łyżką rozgrzanej oliwy a następnie zalewamy pomidorami z puszki.Dodajemy pokrojoną paprykę i listki bazyli. Gotujemy około 30 min.
Na patelni podsmazamy drugi ząbek czosnku.Dodajemy starta cukinie (umyta) i następnie Ricotte i połowe parmezanu,oraz skórke z cytryny.
W formie na wyłożonym najpierw sosie układamy wypełnione masa serowo-cukiniowa muszelki.Posypujemy reszta parmezanu i zapiekamy przez 20min w piekarniku. Smacznego!
Ps. Zapraszam rownież do obejrzenia filmiku u Agi która uroczo i z duża dawka humoru wspaniale pokazuje jak perfekcyjnie niniejszą potrawę przyrządzać!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz