wtorek, 29 października 2013

Włoska zupa Minestrone

Przepyszna zupa! Nie mam słów by wyrazić jak wspaniale smakuje.... Jej smak zmienia się z każdą łyżką... A jej gotowanie to istna terapia odpędzająca. A kiedy tak na nią teraz patrzę, na te pływające w garnku kolorowe warzywa i wdycham aromat unoszacy się nad nimi to... ogarnia mnie poczucie nieograniczonego szczęścia i spełnienia. 
Nie zdziwiłabym się gdyby to była tajemnica jak Włoszki zdobywają swoich przyszłych mężów... taka czarodziejska zupa. 
Składniki
1,5 litra bulionu drobiowego
pokrojona w drobną kosteczkę cebula
wyciśnięty przez preskę czosnek
kawałek pora (ok10cm)
3 średnie marchewki
mały kawałek selera
pół małej cukini
dwa małe ziemniaki
garść makaronu (np spiralek, penne)
garść pieczarek 
pół czerwonej papryki
dwa pomidory
garść groszku zielonego (mrożonego)
suszone oregano
majeranek
świeża pietruszka
pieprz
kostka knorra czerwona ostra papryczka chilli
Parmezan tarty
oliwa z oliwek i\lub masło 
Listek laurowy i ziele angielskie

Najpierw podsmazylam cebulkę na mieszance oliwy i masła. Następnie dodałam pokrojony w krążki por, marchewkę. Dodałam pokrojony w kostkę seler, (jeśli akurat macie polecam dodać rownież seler naciowy) oraz paprykę i cukinie, jak rownież ziemniaki.
Podsmażam krótko i zalewam bulionem. Gotuje 10 min. 
W tym czasie podsmażam na małej patelni na maśle czosnek i dodaje przepołowione pieczarki. Dodaje je do zupy gdy tylko lekko się zarumienią.
Po upływie 10 min. dodaje makaron i przyprawy. Gotuje następne 10 min. 
3 min przed końcem dodaje zielony groszek i pomidory pokrojone w kostkę (bez ziarenek).
Zupę podaje posypaną parmezanem....
Spróbujcie koniecznie!!!!!!!!!!! xoxo




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz