sobota, 10 marca 2012

Muffinki czkoladowo bananowe z kremem milka

Grzechu warte muffinki. Sa poprostu przepyszne. Smakuja cudownie czekoladowo z lekka nutka bananowej dekadencji :)
Przepis jest bardzo prosty i szybki i pozwala ci na zuzycie poczarnialych bananow,ktorych nikt nie chce juz zjesc,a jednak szkoda ich wyrzucic.
W tym przepisie musisz uzyc dojrzalych bananow. Powinny byc juz ciemne. Wtedy ciasto jest slodsze. Jesli uzyjesz zbyt swiezych bananow beda malo slodkie.

Skladniki: 12 sztuk

3 bardzo dojrzale banany
125ml oleju roslinnego
2 jajka
100g jasnego cukru trzcinowego
225g maki pszennej
3lyzki kakao najlepszej jakosci
1lyzeczka sody oczyszczonej

Rozgrzej piekarnik do 200stopni i wyloz forme do muffinek papierowymi foremkami.
Rozgniec banany widelcem badz w mikserze i dodaj do nich olej,jajka i cukier ciagle mieszajac.
Zmieszaj make,kakao i sode i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj delikatnie,ale krotko. Muffinek nie mieszamy porzadnie,tylko lekko,by polaczyc skladniki. Im mniej mieszamy tym lepsze muffinki.
Wyloz mase do foremek i piecz okolo 15 do 20 minut,az muffinki sie zarumienia,zaokragla. Wyloz na metalowa kratke do ostygniecia.


Skladniki na krem:

1 maly kubeczek smietany kremowki
1 opakowanie serka philadephia o smaku MILKA
plaska lyzka cukru pudru
kolorowa posypka
smietanfix

Smietane ubijam na sztywno z cukrem i smietanfixem. Nastepnie dodaje serek Milka.
Wyciskam szpryca na muffinki i posypuje posypka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz