środa, 30 listopada 2011

Zupa krem z buraczkow

Zupki zupy i zupeczki. Zima to czas zupowy, dlatego ugotowalam zupke buraczkowa. Do takiej zupy mozna dodac np. lyzke kwasniej smietanki albo przyrzadzic samemu grzanki z chleba tostowego. Mozna oczywiscie wykorzystac obie wersje jak uczynilam to ja - Lakomczuch!

Skladniki:
1,5 litra bulionu drobiowego
5 ugotowanych i obranych buraczkow
ziemniak
2 marchewki
lisc laurowy
ziele angielskie
sol i pieprz
2 lyzki kwasu buraczanego


Ziemniaki i marchewke obralam. Wszystkie warzywa  lacznie z buraczkami pokroilam w kostke i wrzucilam do bulionu.Gotowalam przez 20 min. na wolnym ogniu. Na zakonczenie przetarlam zupe blenderem i dodalam przyprawy. Gotowalam jeszcze ok.15 minut. Gotowe.


Croutons (grzanki):

czosnkowa oliwa z oliwek
chleb tostowy
szczypta oregano

Na patelni podgrzewam oliwe. Chleb kroje w bardzo drobna kostke i wrzucam na patenie. Co jakis czas przewracam grzanki na druga strone by rownomiernie sie zarumienily.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz