poniedziałek, 7 listopada 2011

Bœuf Bourguignon

Witam! Jak juz wspominalam zabralam sie za wyprobowanie przepisu Julii Child na Bœuf Bourguignon.Ponizej podaje przepis i polecam bo danie wyszlo cudowne...przede wszystkim podobalo mi sie to,ze nie trzeba wcale stac i pilnowac garnka :) ot poprostu wszysto sobie przygotowalam i wstawilam do piekarnika na trzy godzinki. W tym czasie oddalam sie przyjemnoscia tzn.wyszlam na zakupy:) A kiedy wrocilam przywital mnie od samych drzwi cudowny zapach...a smak byl jeszcze lepszy...

Dla 6 Osob: 170 g Bekonu
 15 ml Oliwy lub oleju
1,35 kg chudego miesa wolowego krojonego w 5cm sztuki
 po 1 marchewce i cebuli pokrojonych w plastry
 1 lyzeczki Soli, ¼ lyzki Pieprzu, 2 lyzki Maki
 720 ml cerwonego wina wytrawnego badz Chianti
480-720 mlwolowego bulionu lub foundu
1 lyzka przecieru pomidorowego, ½ lyzeczka tymianku
 2  przecisniete przez preske zabki czosnku, 1 lisc laurowy
  pieczarki



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza
Najpierw na oleju przesmazyc trzeba bekon. Potem odkladamy bekon na talerz i smazymy wolowine wczesniej opruszona maka. Najlepiej miec garnek zarodporny, bo wtedy mozna go wstawic bez problemow do piekarnika. Przekladamy garnek z miesem do piekarnika na cztery minuty aby maka na miesie sie zarumienila i utworzyla zlotawa skorupke. Wyjmujemy i stawiamy z powrotem na gaz.Temperature w piekaniku zmniejszamy na 165 stopni. Do garnka dodajemy Bekon i cebule z marchewka po czym gasimy winem i bulionem.Dodajemy przecier czosnek i przyprawy zagotowujemy i wstawiamy do piekarnika na 2,5 do 3 godzin.Godzine przed koncem trzeba podsamzyc na masle pieczarki i dolozyc do garnka. Mozna opcjonalnie podawac z duszonymi szalotkami(Szalotki obrac przepolowic i na masle przesmazyc i zgasic bialym winem.Dusic ok20-25min).Ja do tego przygotowalam wlasnej roboty Knedle, ale mozna podawac rowniez z kartofelkami z koperkiem lub puree z kartofli.Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz