wtorek, 15 maja 2012
Drozdzowe buleczki z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym
Ten przepis znalazlam na jednym z najlepszych blogow jakie ostatnio odkrylam.Bylam oczarowana i zaskoczona mloda osobka,ktora jest tak utalentowana i tak profesjonalnie potrafi piec!Przeczytalam kazdy przepis,ktory zamiescila wrozka i czekam na nastepne.Polecam wam:http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/html!
Ten przepis wyprobowalam kiedys poznym wieczorem i wierzcie mi lub nie, ale buleczki nie "dozyly" do nastepnego poranka. Podejrzewalam, ze byc moze zalegly mi sie myszy w kuchni, dopoki nie odkrylam sladow kruszonki na brodzie C.:)
W orginale u Wrozki nadzienie jest serowo-truskawkowe, ale mnie "naszlo na rabarbar", wiec pozmienialam przepis po swojemu.
Skladniki Ciasto:
0,5 kg.maki,
0,25 szkl.oleju,
ok 0,75 szkl.cukru,
lyzeczka cukru waniliowego,
szklanka mleka,
opakowanie drozdzy suchych,
szczypta soli,
1 jajko.
Drozdze mieszam z lyzeczka cukru i odrobina cieplego mleka i odsawiam, az zwieksza objetosc.Reszte skladnikow mieszam reka, pozostawiajac jednak bialko jajka w osobnej miseczce,aby potem pedzelkiem "polakierowac" buleczki.Lacze ciasto z zaczynem i pozostawiam do wyrosniecia na dwie godziny w cieplym miejscu.
Skladniki na nadzienie:
garsc truskawek,
dwie laski rabarbaru,
kieliszek wina bialego slodkiego,
laska wanilii,
3 lyzki cukru.
Truskawki i rabarbar myje.Rabarbar kroje na centymetrowe kawalki,a truskawki na cztery czesci kazda.Rabarbar umieszczam w garnku z cukrem i winem i gotuje na wolnym ogniu,kilka minut,az rabarbar sie rozpadnie.Wylaczam i dodeje truskawki i miazsz wanili.
Skladniki na kruszonke:
100g.maki,
50g.masla,
50g.cukru(w oryginale cukru pudru, ale ja lubie jak mi cukier chrobocze w kruszonce:)
Zagniatam kruszonke.Z ciasta na buleczki zagniatam kule.Zazwyczaj musze dodac jeszcze troche maki, gdy ciasto jest zbyt wilgotne.Formuje z ciasta podluzny "chlebek" i odkrajam po koleji rowne kawaleczki. Kazdy kawalek rozplaszczam i lyzeczka umieszczam na srodku kleks z nadzienia.Skladam buleczke i zaklejam brzegi, aby nadzienie nie wyplynelo.
Ukladam na blasze wylozonej papierem do pieczenia.Pedzelkiem "lakieruje" buleczki i posypuje kroszonka.Pieke przez 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ommm :C ja chce to zjeść! Pycha ślinka leci, palce lizać chciałabym tego spróbować. Wszystko na twoim blogu jest niesamowicie smaczne a kurczak w Niemczech... myśle że pycha.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://book-z-wami.blogspot.com/