Witam! Dzisiaj opisze wam potrawe, ktora z biegiem czasu stala sie moim przeklenstwem.:) A to nie dlatego ze jest jakos specjalnie trudna do zrobienia czy tez nie smakuje...nie nie...wprost przeciwnie...jest przepyszna. Problem w tym ze to ulubione danie mojego mezczyzny i od kiedy po raz pierwszy to mu przygotowalam, nie daje mi spokoju i chce to jesc ciagle. Teraz poszlismy na kompromis i robie to danie raz w tygodniu obowiazkowo (chociaz zdarza mu sie mnie przekonac abysmy czesciej je jedli).Oto przepis:
Filet Wieprzowy w sosie pieczeniowym:(dla dwojga)
filet wieprzowy ok.350 g
sol i pieprz
lyzka oleju
lyzka masla
250ml wody
2 lyzki sosu pieczeniowego Knorra(lub saszetka zalezy jaki mamy)np.Knorra
Puree ziemniaczane:
cztery duze kartofle
lyzka masla
50 ml mleka
zoltko jajka
szczypta sproszowanej galki muszkatolowej
sol
maly sloiczek czeronej kapusty z jablkiem(np Rolnik)
sok jablkowy ok 100ml
Salatka z fasolki:
Sloiczek fasolki (ewentualnie z puszki np. Bonduelle)
czerwona cebula
olej
sok z cytryny
ocet cytrynowy
sol i pieprz
Nagrzewam piekarnik na temp.150 stopni. Mieso kroje w 1,5 cm platerkii pieprze. Na patelni rozpuszczam maslo i olej. Smaze kazdy plaster po minucie z kazdej strony na silnym ogniu po czym przeladam do zaroodornego naczynia i wkladam do piekarnika na dwadziescia minut. Patelnie z tluszczem odstawiam do zrobienia sosu.
W tym czasie obieram i gotuje ziemniaki w osolonej wodzie. (Wczesniej zagotowuje wode w czajniku gdyz to skraca czas gotowania i oszczedza prad.Kroje je tez w drobna kostke aby bylo szybciej)
Kapuste zalewam sokiem jablkowym i gotuje ok 15 min.
W tym czasie przygotowuje salatke.Fasolke rozdrabniam widelem, cebulke kroje w kostke, po czym dodaje olej, sol, pieprz, sok cytrynowy i ocet cytrynowy. Specjalnie nie podalam ilosci tych ostatnich, gdyz, po pierwsze, robie to "na oko", po drugie, kazdy ma inny gust i lubi inna kwaskowatosc salatki wiec pozostawiam wam pole do popisu:)
Nastepnie przygotowuje sos. Na patelnie po smazeniu miesa, do pozostalego na niej tluszczu, wlewam wode i wsypuje proszek "sos do pieczeni".Po paru minutach sos jest gotowy.Czasami, jesli mam na to ochote, najpierw podsmazam na tym tluszczu ziarna zielonego pieprzu ze sloiczka, a potem przyzadzam z nimi sos. Jest wtedy lekko pikantny.
Wyjmuje mieso z piekarnika i odstawiam na kilka minut by "odpoczelo".
Ugotowane kartofle miazdze specjalnym tluczkiem dodaje mleko, maslo, zoltko, oraz galke muszkatolowa i wszystko razem mieszam aby puree mialo konsystencje pieknego aromatycznego musu.Mieso lacze z sosem (lacznie z sokami z miesa ktore wyplyna podczas pieczenia w piekarniku).
Na talerze ukladam puree, mieso, sos, oraz kapuste. Gotowe! Smacznego!
A oto rezultaty na talarzu mojego Skarba:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz