środa, 30 maja 2012
Sos pomidorowy
Jak przygotowuje sos pomidorowy? W bardzo prosty sposob. Mam swoj ukochany przepis i zawsze sama robie sos z pomidorow. Obojetnie, czy z puszki, czy ze swiezych. Swieze po prostu trzeba naciac i sparzyc i najpierw obrac ze skorkia potem postepuje juz zawsze tak samo. Nie jestem w stanie zrozumiec osob, ktore przygotowuja sos pomidorowy "z torebki". Nie zrozumncie mnie zle, nikogo nie chce tym obrazic, ale spotkalam sie juz z mamami, ktore takie posilki podawaly dzieciom.
Wymowka byl brak czasu... jednak przygotowanie tego sosu trwa kilka minut,a potem sam sie gotuje, wiec nie zabijajmy kubkow smakowych ulepszaczami z torebki.
Ja uzywam tego przepisu do makaronu i do pizzy.
Skladniki:
mala cebulka pokrojona w drobna kosteczke,
zabek czosnku pokrojony bardzo drobno,
kilka listkow swiezej bazyli (zawsze stoi na oknie w doniczce!),
okolo 5 dojrzylych pomidorow (lub cala puszka obranych calych),
sol,
pieprz,
szczypta oragano,
szczypta cukru,
lyzka maselka.
Na maselku przesmazam cebulke z czosnkiem, az lekko sie zeszkli.Dodaje pokrojone cienko listki bazyli.(Listkow bazyli nie powinno sie myc, gdyz traca aromat.Ja jednak nie moge sobie na ten luksus pozwolic, gdyz kupuje bazylie w doniczce w hipermarkecie i kto wie kto ja macal :) albo moze i pryskana tez byc.Ale jesli macie zdolnosci ogrodnicze mozecie kupic nasionko i sami zasiac.Wtedy nie trza jej myc, kiedy od dziecka rosnie na waszym parapecie!)
Nastepnie wrzucam pomidorki i dodaje przyprawy. Gotuje, az pomidorki sie rozpadna. Tylko jesli przygotowuje sos do pizzy w ten sposob miksuje sos blenderem. W przypadku makaronow pozostawiam sos taki jakim jest. Voila!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz