wtorek, 15 maja 2012
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana z puree z zielonego groszku
Kolejny przepis ze szparagami.Kto z was lubi zapiekanki reka w gore!Ja uwielbiam!
Skladniki:
500g szparagow,
lyzka cukru,
lyzka soli,
sok z cytryny,
5 ziemniakow,
250g miesa mielonego(pol na pol),
sol i pieprz,
oregano,
mala cebulka,
lyzka koncentratu pomidorowego,
kilka swiezych listkow bazyli,
szklanka mleka,
lyzka masla,
lyzka maki,
galka muszkatolowa,
jajko,
garsc tartego zoltego sera.
Szparagi obieram i gotuje z sola,cukrem,oraz sokiem cytrynowym przez 10 min.
Ziemniaki obieram i kroje w plasterki.Gotuje przez dziesiec minut w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowuje mieso.Do tego celu przesmazam na maselku pokrojona w kostke cebulke,z posiekana bazylia. Dodaje mieso mielone i rozdrabniam widelcem podczas smazenia.Sole,pieprze i dodaje szczypte oregano do smaku,jak rowniez koncentrat pomidorowy.Pozostawiam na malym gazie,az mieso zbrazowieje.
W tym czasie odcedzam ziemniaki i szparagi.Ukladam w formie zaroodpornej najpierw ziemniaki, potem szparagi i wszystko "przykrywam" miesem mielonym.
Maslo rozpuszczam na malym ogniu,dodaje make,a gdy ta lekko sie zarumieni wlewam mleko i mieszam energicznie caly czas,aby sos sie nie przypalil.Dodaje sol i pieprz oraz galke muszkatolowa.Wlewam rozbeltane widelcem jajko i wszystko delikatnie mieszam.Wylewam sos na zapiekanke i posypuje zoltym serem. Zapiekam w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni.Puree z groszku robie z mrozonego groszku: Blanszuje przez 3 minuty mrozony groszek we wrzatku, a nastepnie ucieram go blenderem z sokiem z cytryny,sola,pieprzem,polowa zabku czosnku i odrobina oleju.
Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz