wtorek, 21 sierpnia 2012
Nalesniki z jablkami cukrem i cynamonem
Oczywiscie najlepsze beda z polskich jablek z ogrodu na wsi,ale z braku laku kupilam tu pyszne, czerwone,pachnace rajem jabluszka Gala i postanowilam upiec placki.Sama nie wiem jak je wlasciwie nazywac,czy to nalesniki czy placuszki.Wlasciwie to ani to ani to,gdyz nalesniki sa cienke, a placuszki mniejsze...Jak je zwal tak je zwal...Pyszne!
Skladniki:
1,5 szklanki maki,
1 szklanka maslanki,
cwierc szklanki wody,
lyzeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
czubata lyzka cukru,
szczypta soli,
olej do smazenia,
3 obrane i pokrojone w plasterki jablka,
cukier i cynamon.
Make przesialam do miski,dodalam lyzke cukru,szczypte soli,proszek do pieczenia,oraz jajko i maslanke oraz wode.Wszystko miksuje na aksamitna, w miare gesta mase.
Nastepnie wylewam spore porcje (tak, aby byly w miare grube-uwaga urosna lekko!)na rozgrzany na patelni olej i ukladam na tym plasterki jablek.
Gdy lekko sie zarumienia od spodu, odwracam i smaze na drugiej stronie.Nastepnie wykladam na talerz i posypuje cukrem i cynamonem....
Pieczony Camembert
Grzechu warta przekaska...Prosta i szybka a do tego przepyszna... niestety kalorii ma od cholery:)
Ja znam juz pieczony camembert od dawna i na rozne sposoby,ale ostatnio odkrylam ten z czosnkiem dzieki nieesi25 za co bardzo jestem jej wdzieczna...
Skladniki:
Ser Camembert w drewnianym opakowaniu,
zabek czosnku,
troszke tymianku,
chleb tostowy upieczony w tosterze.
Ser wydobyc z opakowania i z folii i umiescic z powrotem w drewnianej foremce.Przekroj na krzyz i wbij pokrojony w plastry czosnek. Umiesc w piekarniku na okolo 10 min w temp.180 stopni(polecam podlozyc jeszcze folie aluminiowa, bo czasem-zadko- moze wyciec z opakowania).
Po wyjeciu z piekarnika rozlozyc nacieta skorke sera na boki i maczac tostowany chleb pokrojony w paseczki.Smacznego!
Salatka z jeczmienia
Ta salatka zawiera spora porcje blonnika. Gotowany jeczmien jest wspanialy do salatek lub po prostu zamiast ryzu.Pychotka!
Skladniki:
niecale 100g jeczmienia,
1 duzy pomidor,
garsc swiezej bazyli,
kawalek ogorka zielonego,
lyzka odsaczonych kaparow,
pol malej cebulki,
sol i pieprz,
olej,
ocet cytynowy,
sok z cytryny.
Jeczmien gotuje przez 30 min, w niewielkiej ilosci wody, az cala woda wyparuje, od czasu do czasu mieszajac(okolo filizanki jeczmienia zalac dwoma i pol filizanki wody).Wystudzony jeczmien mieszam z pokrojonym pomidorkiem i ogorkiem, dodaje posiekana bazylie i cebulke, oraz odsaczone kapary.Nastepnie wszystko doprawiam do smaku olejem z octem i sokiem z cytryny, oraz pieprzem i sola.
Subskrybuj:
Posty (Atom)