wtorek, 21 sierpnia 2012
Nalesniki z jablkami cukrem i cynamonem
Oczywiscie najlepsze beda z polskich jablek z ogrodu na wsi,ale z braku laku kupilam tu pyszne, czerwone,pachnace rajem jabluszka Gala i postanowilam upiec placki.Sama nie wiem jak je wlasciwie nazywac,czy to nalesniki czy placuszki.Wlasciwie to ani to ani to,gdyz nalesniki sa cienke, a placuszki mniejsze...Jak je zwal tak je zwal...Pyszne!
Skladniki:
1,5 szklanki maki,
1 szklanka maslanki,
cwierc szklanki wody,
lyzeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
czubata lyzka cukru,
szczypta soli,
olej do smazenia,
3 obrane i pokrojone w plasterki jablka,
cukier i cynamon.
Make przesialam do miski,dodalam lyzke cukru,szczypte soli,proszek do pieczenia,oraz jajko i maslanke oraz wode.Wszystko miksuje na aksamitna, w miare gesta mase.
Nastepnie wylewam spore porcje (tak, aby byly w miare grube-uwaga urosna lekko!)na rozgrzany na patelni olej i ukladam na tym plasterki jablek.
Gdy lekko sie zarumienia od spodu, odwracam i smaze na drugiej stronie.Nastepnie wykladam na talerz i posypuje cukrem i cynamonem....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz